[操作疑難] 備份問題

最近升左iOS 9
初時都能夠用iCloud備份
後來呢幾日又唔得

想用返iTunes備份
點知備份完,iTunes顯示的空位比iPhone顯示的多
都唔知究竟係咪真係完全備份
(我見從iPHONE傳送購買項目好似無乜反應)

點算好呢?
iCloud備份失敗,有無辦法check到原因呢?

最近升左iOS 9
初時都能夠用iCloud備份
後來呢幾日又唔得

想用返iTunes備份
點知備份完,iTunes顯示的空位 ...
hkocx 發表於 2015-10-8 23:25

我覺得 iCloud backup 失敗,可能唔係我地嘅問題,可能係蘋果 server 嘅問題,我自從 9月3日晚成功做到自動 backup 後,到今日都冇自動 backup 過,我今朝都手動要佢 backup 一次,但都比經驗中慢,今次都唔係第一次咁情況,我有發覺嘅都經已係第三次。上幾次佢會無啦啦自己好返。

我覺得 iCloud backup 失敗,可能唔係我地嘅問題,可能係蘋果 server 嘅問題,我自從 9月3日晚成功 ...
TimCook 發表於 2015-10-8 23:48

我最弊手動都唔得
而且唔係一開始就唔得,而是過左三分一左右進度才說唔得

我最弊手動都唔得
而且唔係一開始就唔得,而是過左三分一左右進度才說唔得 ...
hkocx 發表於 2015-10-9 00:05

係,所以我先認為係蘋果 server 問題,我兩部 iPhone 都係咁,我都試咗幾次手動唔成功。

今日繼續backup唔到
itunes又睇唔到有app backup係裡面
但備份佢又無error message
真係好奇怪

最後手動將icloud 備份delete 哂,然後再backup 就用得返icloud backup

今日繼續backup唔到
itunes又睇唔到有app backup係裡面
但備份佢又無error message
真係好奇怪 ...
hkocx 發表於 2015-10-11 13:00

路過問下

icloud 要backup 倒部64G iphone 要幾多錢

(Sent from HKEPC iPhone app)

路過問下

icloud 要backup 倒部64G iphone 要幾多錢

(Sent from HKEPC iPhone app)
wing1234 發表於 2015-10-20 12:48

睇下64GB iPHONE 要用iCloud幾多位wor

最後手動將icloud 備份delete 哂,然後再backup 就用得返icloud backup
hkocx 發表於 2015-10-20 12:42

師兄你試吓而家再backup過,我包你backup唔到,如果你再將icloud 備份delete 哂又得返
呢個問題已經成兩個禮拜

(Sent from iPhone app)

師兄你試吓而家再backup過,我包你backup唔到,如果你再將icloud 備份delete 哂又得返
呢個問題已 ...
sui 發表於 2015-10-20 22:56

得喎,icloud 備份delete左,真係可以backup番,剛剛試左!

ps: backup之後再backup就失敗,每次backup之前先要手動delete備份先可以再次backup!