又一條港蝗... 自己去衛X 買完要求 Retail Store 換機...

https://www.facebook.com/leochimchiman/posts/10153655136898320:0

【iPhone 6s換新機實錄】6s的home button鬱鬱下鬆脫,開頭以為係咁,但喺衛X買咗7日,始終新手機,唔放心之下,去咗三間電訊商門巿,逐部demo機捽home button。
我總共去了三間電訊商,包括Smartxne、中X移動,生,每間各捽了兩部唔同色嘅6s,同一部6s Plus,發現home button都唔會鬱鬱下。於是,我大膽地去了Axxle Store,因為網民話,14日內可換新機。
我膽粗粗Genius Bar都冇book,Walk in入去,結果都有得搞,但係由傍晚6點,等到7點半先到我。點知,個員工話,我呢部機喺衛X買,冇14日換新機呢支歌仔唱,最多只能換Service機。我心諗「嚇?唔L係呱」,但我冇計,只有照換。無理由拎住部有問題嘅機都照用。
等候期間,我發現咗隔離都係等維修機嘅兩個巿民,都係有離奇經歷。
1,有位同樣喺衛X出咗部6嘅巿民,佢部機就係上po嗰部粉碎機,而Axxle嘅員工想同佢開機,點知開唔到,跟住話「你部機開唔到,我哋睇唔到你serial no.,而冇serial no.嘅機,唔喺度出嘅話,係唔可以喺Axxle Store整嘅,唯有去其他維修中心。
我心諗「嚇?唔L係呱」。
2,坐我對面嘅另一名巿民,出咗部6 Plus三個月,底板消咗,佢同我講,話個home button好似火燒咁熱。
我心諗「嚇?唔L係呱」。
講返我嗰部6s,個Axxle員工拎咗部Service機俾我,點知一check,個home button又係郁。然後個員工同我講:
「其實可能部部都係咁。」
「唔會,我check過巿面上嘅demo機,唔郁。」
「其實用到,郁下冇問題嘅。」
「但係我冇理由明知部機有事都要㗎。」
最後,我要求拎多一部新嚟睇,搏最後一次,如果郁,我只能怨命。事實上,個員工都冇可能逐部新機俾我試。
結果,好嘢!唔郁!
就係咁,我有部home button唔再鬱鬱下嘅6s。
另外,我自己亦順利將玻璃貼由之前部6s機上,換落新機度。角位有啲唔完美,但我覺得已經將唔可能變成可能。
叻呢!

低能仔,自用就醒水,一係ir一係就aos
硬要去reseller買,仲要衛x果d

James Pui
火牛線裂左, 有Applecare香港話唔換得要買新
但我係英國立刻換比我
佢地好過分

痴線唔換比你好正常!!下次爆MON換埋比你啦!!

低能仔,自用就醒水,一係ir一係就aos
硬要去reseller買,仲要衛x果d
神奇小冰冰 發表於 2015-10-9 11:37

有優惠有信用卡回贈

EPC完美主L就一定要去APPLE STORE
普通人邊到都無所謂啦

係其他經銷商買機,開盒有問題都要搵返apple,而且無得換新
對消費者唔公平

James Pui
火牛線裂左, 有Applecare香港話唔換得要買新
但我係英國立刻換比我
佢地好過分

痴線唔換比你好 ...
斯卡X 發表於 2015-10-9 11:43

你搵下鬼佬拿條爛線去ifc睇下換唔換到

線係有保養,148$架

回覆 6# ricej

爛線無保,好合理姐.....

當然嘈發老脾有機會換到
但明明用爛又要換,咁人地唔換係合情合理
換比你只係部分員工做法(好人)

申報IPOD 到IPHONE 30PIN到 9PIN都無壞過

你搵下鬼佬拿條爛線去ifc睇下換唔換到

線係有保養,148$架
ricej 發表於 2015-10-9 12:39

其實保養和人為係兩樣野...
只係香港人喜歡嘈...做壞左規矩...

係其他經銷商買機,開盒有問題都要搵返apple,而且無得換新
對消費者唔公平 ...
ricej 發表於 2015-10-9 12:37

買機前經銷商都會講明有問題返 apple 維修,
自己唔清唔清買左機
消費者自己唔使負責任?

其實 Retail Store 都係一間店來, 店有 14 天保障
同你係瘋澤買野有七日保障咁之麻
點解可以係A店買既野都要求B店換俾你?

買機前經銷商都會講明有問題返 apple 維修,
自己唔清唔清買左機
消費者自己唔使負責任?

其實 Retail S ...
sophinic 發表於 2015-10-9 14:33

家陣香港興 "借題發揮" 吖嘛。