[操作疑難] adblock (futuremind出品)一問

請問有沒有師兄, 用緊adblock (由futuremind出果隻) hkd 15.00
這個可以block到東方, 蘋果app入面的廣告嗎?

請問有沒有師兄, 用緊adblock (由futuremind出果隻) hkd 15.00
這個可以block到東方, 蘋果app入面的廣告嗎? ...
黑面人 發表於 2015-11-11 10:34

我用緊, 都ok既...block到5~7成度...
另外呢個app可以block到mytv個廣告...

我見佢個How does AdBlock work介紹,佢原理係,只要符合佢提供既domain(BlockList), 就會叫IOS經一個不存在既VPN去連AD,因為不存在所有AD會失效。而因為冇連VPN,不會將任何瀏覽資料交畀第三方

但問題會否一直reconnect,導致耗電?
PS自己畀錢賣左Purify, 如果OK準備轉會

Yes. AdBlock works in a way similar to blocking content with /etc/hosts (for *nix systems) or C:\Windows\system32\DRIVERS\ETC\HOSTS (for Windows). You can add your own entries using Settings in AdBlock.

可以自行Add domain WOR

我見佢個How does AdBlock work介紹,佢原理係,只要符合佢提供既domain(BlockList), 就會叫IOS經一個不 ...
kit0200945 發表於 2015-11-11 10:58

佢和Purify係兩樣野黎...
adblock我剩係用佢先會開, 平時都係關左佢...

我用緊, 都ok既...block到5~7成度...
另外呢個app可以block到mytv個廣告...
charcsc2000 發表於 2015-11-11 10:58

但是不是要用VPN先BLOCK到呀?

我剛剛裝左另一個3 days free的app,
不過要vpn先得, block哂蘋果 app的廣告, 好爽, 不過覺得vpn唔安全

但是不是要用VPN先BLOCK到呀?

我剛剛裝左另一個3 days free的app,
不過要vpn先得, block哂蘋果 app的廣 ...
黑面人 發表於 2015-11-11 11:34

係..佢會幫你裝vpn...
所以我先話, 你真係用先好開...
唔好長期開住...

回覆 5# 黑面人

個App作者話,係用個不存在既VPN Server去連Ad網站。由於一直都揾唔到個VPN(理論上你既資料唔會交畀佢),所以Ad既連結會失效。
不過,真假就唔知了

置於,唔經VPN應該就冇解決方案了,因為Apple唔容許3rd party app干涉其他App

用左purify會有時要refresh一次先有畫面出

我見佢個How does AdBlock work介紹,佢原理係,只要符合佢提供既domain(BlockList), 就會叫IOS經一個不 ...
kit0200945 發表於 2015-11-11 10:58

me too
purify開咗之後,money18網站睇唔到股票D圖表,有咩好推薦,平時去瀏覽開 money18 aastock之類的網站,Thank you!

回覆 9# SKY709394

將money18 加去White list
睇佢個tutorial有教點加