[操作疑難] (求助) 唔知點解我iPhone 傳送唔到購買過的App落電腦度...

是咁的:

我電腦的 iTunes Library 係吉的,無任何Apps (iPA) files ...
我iPhone D Apps全部都係透過內置AppStore download黎直接裝...

當iPhone 插入電腦度,我想copy返 手機全部Apps 落iTunes Library度做backup..
正路係Files >> Devices >> Transfer Purchase from iPhone

我記得以前(舊iPhone)係OK的,但唔知點解而家傳送唔到D Apps落電腦度.....試了N次都唔得...  就連iPad Air都唔得
只係成功傳送左幾本由iBooks download過的Ebooks only....

有無Ching 知道點解?Thanks

(iTunes 係最新 12.3.2..... and 已經授權了Apple ID 聯繫...
iPhone 6S Plus, iOS 9.2)

ios9 開始就無左呢個功能!
暫時解決方法係setting 商店 tick返自動下載app, 重新開過itunes就會自動down返

between 以前個方法係幾方便, 無左真係好唔方便

暫時解決方法係setting 商店 tick返自動下載app, 重新開過itunes就會自動d ...
stta800 發表於 2015-12-20 07:40

omg...

Appstore下載返當然無問題啦
不過我情況係咁:我有兩個App係以前買返來,可惜o係AppStore入面最近已經落左架搵唔返...
當然呢兩個Apps有keep係我iPhone度..
所以先想make copy落電腦....將來如果有事要Restore iPhone都可以Sync返......

有咩方法?

今日restore iPhone時都遇過這個問題
用iTune restore完冇左幾個apps
結果要用iCloud restore才成功

omg...

不過我情況係咁:我有兩個App係以前買返來,可惜o係AppStore ...
ayacalip 發表於 2015-12-20 12:33

落架的app好似有d仍會下載到(睇返以前曾下載的紀錄)
但係想download用舊版app就應該唔得

omg...

不過我情況係咁:我有兩個App係以前買返來,可惜o係AppStore ...
ayacalip 發表於 2015-12-20 12:33

下架又真係幾麻煩!! 試下用itools backup app連data

下架又真係幾麻煩!! 試下用itools backup app連data
stta800 發表於 2015-12-21 03:01

can't la

暫時解決方法係setting 商店 tick返自動下載app, 重新開過itunes就會自動d ...
stta800 發表於 2015-12-20 07:40

當初仲話係Bug來,但之後好似真係刪左呢個功能

呢家學班果粉話同步夠曬快唔加快個iTunes傳輸速度
反而直接cut左傳送ipa個功能

岩岩想Backup去電腦先再上9.2
發覺唔得,search到呢個post先知冇左
想問下如果backup去icloud有冇得指定backup某d app?
因同樓主一樣有d app 已經落左架而家已經搵唔到

岩岩想Backup去電腦先再上9.2
發覺唔得,search到呢個post先知冇左
想問下如果backup去icloud有冇得指 ...
金比 發表於 2016-1-3 00:18

我就係有個App想backup落local 電腦度!因為AppStore度已經搵唔返
堅係唔知點辦好!
係一個日語學習 App,我$4x買返來架!

P.S. 其實我想問以前jb左係咪都可以用軟件(例如iTools) 直接 extract ipa 出來backup?