關於IPHONE 相簿多問

前題:
因為本人已經是於IPHONE4 年代後一直用ANDROID
現在相隔多年又添置一部6S+,問題可能比較笨,請見諒

關於相簿的問題:
1. 有没辦法能顯示檔案名稱,因為有時候拍了幾幅差不多的,但想搬至相簿
2. (上題的延伸) 相簿內的相片排序可以改嗎? 因為它都是把最新的放最底,但偏偏打開相簿它是顯示最頂,每次也要滑到最下很煩人
3.已經搬至相簿的相片可否不要於相機菲林出現? 因為我不知道那些已經移動那些没有.

謝謝各位大大!

前題:

...
waibbchun 發表於 2015-12-20 21:22

既然 已經 習慣  自由 自主 既 手機生態  何必再次入獄-封閉系統中 好多習以為常 好普通既設定 原來在獄中就係奢侈既想法.....問題留番其他人答你

既然 已經 習慣  自由 自主 既 手機生態  何必再次入獄-封閉系統中 好多習以為常 好普通既設定 原來 ...
cyberx131 發表於 2015-12-20 21:40

雙修才是皇道

前題:

...
waibbchun 發表於 2015-12-20 21:22

1.最多只有分日期
2.不可以,只有分日期,可以縮短向下掃距離
3.不可以

我只當iphone暫存相片,真正要管理,交給nas,cloud drive及電腦負責
要睇相會經返cloud drive睇,因為操作上差不多(在phone上建立資料夾和clouddrive上)
但可以不同裝置也能連上,不會有平台限制,缺點是要連網

1.最多只有分日期
2.不可以,只有分日期,可以縮短向下掃距離
3.不可以

我只當iphone暫存相片,真正要管 ...
tszyan29 發表於 2015-12-21 02:47

明白.
謝回覆..
不過因為我的相比較多..又由於是有限PLAN..看來是不能用這方法...
唯有自己習慣就一下

1. 用 Google Photos 個 app 可以 check 檔案名稱 (但要按入去, 唔知有冇其他 app 可以直接顯示)
2. 我一入去相簿係顯示最底 (最新) 的相片喎?

1. 用 Google Photos 個 app 可以 check 檔案名稱 (但要按入去, 唔知有冇其他 app 可以直接顯示)
2. 我一入 ...
tonileung 發表於 2015-12-23 14:37

1. 謝謝
2. 如果是"相機膠卷"是一進去即到最底的,但如果是我新創建的例如"ABC"相薄則一進去會在最上....