求救!! iPhone 5 個mon觸控唔到,完全冇反應!

部iPhone 5放低被冷落咗一排,拎返出嚟發現部機係可以正常運作,個mon有野睇但有d藍紅直間同埋觸控冇任何反應,可以肯定只係觸控有問題,因為有時拍下佢又可以控制返一陣之後又控唔到。
請問有冇師兄試過咁樣?同有冇維修方法呢?
萬分感謝!!

部iPhone 5放低被冷落咗一排,拎返出嚟發現部機係可以正常運作,個mon有野睇但有d藍紅直間同埋觸控冇任何反 ...
carlt 發表於 2016-1-20 19:09

去apple 加錢換台翻新機

回覆 2# sonichkhk

咩價錢?會唔會好貴

早前我部iphone5舊電發脹頂到個屏幕出現一躂躂死點,去左鴨寮街換屏加換電,收費$400。不過唔知係唔係黑仔,舊電幾個月就壞。剛剛DIY換過新電,也是在鴨寮街買$99。樓主可以問左Apple價錢再考慮邊度整。

想幫襯返官方但又怕貴可以搏一鋪
去呢兩個網睇下自己部機個serial num中唔中
https://www.apple.com/support/iphone5-sleepwakebutton/
https://www.apple.com/support/iphone5-battery/
是但一個中都可以去「維修」,apple係會幫你整埋其他有問題地方或者換部翻新比你,免費

利申: 試過

是但一個中都可以去「維修」 ...
shwl 發表於 2016-1-21 10:43

我想問如果我自己曾經換過power 制,而我有符合資格去換,Apple 唔知佢會唔會換比我?

脹電 don't touch it and bring it to Apple store,
repair for free even no warranty. I tried.

部iPhone 5放低被冷落咗一排,拎返出嚟發現部機係可以正常運作,個mon有野睇但有d藍紅直間同埋觸控冇任何反 ...
carlt 發表於 2016-1-20 19:09

九成係 條排線鬆咗/ 斷斷地

是但一個中都可以去「維修」 ...
shwl 發表於 2016-1-21 10:43

Only the first 3 years from purchased date only, I believed most of them had expired.

早前我部iphone5舊電發脹頂到個屏幕出現一躂躂死點,去左鴨寮街換屏加換電,收費$400。不過唔知係唔係黑仔 ...
ckshum 發表於 2016-1-21 10:12

官方果陣咪話回收iPhone5電池發脹
拎部機就可以現場拎部翻新機,免費的,仲咩要出去比錢整
我屋企人用iPhone5,電池發脹,屏幕凸起左,拎去Apple Store
天才吧見到,話電發脹,即刻就換機,無檢查
本來就係批iPhone5電池有問題....上蘋果係免費換機的。