用 左 1 年 IPHONE 6 電 量 急 跌 ??

話說我呢部Iphone 用左剛好一年.. 電量開始變得奇怪
出左 20% 警告之後 唔夠 5 分鐘 就警告 低於 10%
轉個頭就 熄埋機, 插番充電線又上番 2x - 3x % 電

入去睇番Log 顯示只有 800-1000mah , 照計一年唔會損耗甘多掛?
會唔會係update 後遺症, 重設就Ok 呢

天才 又難Book, 有無師兄有相似經驗

thanks

出左 20% 警告之後 唔夠 5 分鐘 就警告 低於 10%
轉 ...
lam3010 發表於 2016-2-3 23:43

我個部都係咁樣,但已經過左保養,最後直接 Trade-in 左換左部 6s。

我個部都係咁樣,但已經過左保養,最後直接 Trade-in 左換左部 6s。
trendhk 發表於 2016-2-3 23:44

我有apple care , 不過依家無咩用, 又難book又要等換件
師兄邊度trade ? 補幾多?thx

學識自己換電池 想iphone 長命必經階段.......貪新年年換機者除外:shifty:

轉 ...
lam3010 發表於 2016-2-3 23:43

如果重設 同 更新 完 都快無電  除左電池問題  

主板內測電量晶片可能有問題 我之前試過 換新電一樣快無電

如果重設 同 更新 完 都快無電  除左電池問題  

主板內測電量晶片可能有問題 我之前試過 換 ...
cyberx131 發表於 2016-2-3 23:58

測電晶片有事 等於換機啫:xd:

測電晶片有事 等於換機啫
lam3010 發表於 2016-2-4 00:12

6s 銷情吾好  生果畫公仔吾駛畫出腸 你明啦:naug:

回覆 1# lam3010

你IOS幾? 我iphone 6 update左9.2.1 有跳電情況
試過reset all setting, restore都冇改善

check下舊電得返1000~1100mAh,以為舊電到期啦
但想book天才又book唔到,差d想買舊電黎換

諗諗下試下落返9.2,而家又好似正常返。:haha:
垃圾apple

我都係一樣,發現問題時,仲有一個月apple care,但去左天才巴check完,天才話無事,結果無得整。結論係,可能天才巴既守則係舊電要死到50%先可以換,但我部機應該得返70%,所以唔受保。(用過D software check 過,信唔信得過就唔知啦)
但因為頂唔順,結果自己比錢去電話鋪換電,$300,就再無跳電既情況,但唔知乜解,部iphone 6 好lag,由ios9 開始,到9.1好d,到9.2又好d,但都係lag,lag 既情況係有三至五秒完全無反應,試過鏟app,試過restore,乜都試哂都係咁。最後唯有賣機,換左6s plus,情況有明顯改善,都有lag,不同係一個月出現一次左右,通常清app或者reboot 就好d。

師兄最好親仲有價換左佢啦,睇黎 ios 細ram 快機既神話頂唔住啦。或者我真係壞左其他野就唔知啦。

我都係一樣,發現問題時,仲有一個月apple care,但去左天才巴check完,天才話無事,結果無得整。結論係, ...
liedmund 發表於 2016-2-4 10:18

我用software check 仲有 70% , 入機log 睇得番 1000mah

apple trade in 128GB 值3K, 補 3k 換 6s 64
facebook 睇就就大約 3500-3800