[操作疑難] iCloud新手備份問題一問

本人第一次用iCloud備份iPhone內資料包括相片,完成後手機上顯示iCloud容量尚有2.11GB空間可用,但當按入iCloud drive app查看時,內裏竟然空無一物!更甚者是備份後當日收到Apple的郵件,說我的iCloud容量只剩餘455mb,並不是手機上顯示的2.11GB!!!
請教各師兄,怎樣才可以看到我已經備份的檔案?及為何Apple會通知我只餘下455mb?
謝謝

本人第一次用iCloud備份iPhone內資料包括相片,完成後手機上顯示iCloud容量尚有2.11GB空間可用,但當按入iC ...
Jim128 發表於 2016-5-13 00:13

iCloud backup 並非一個一個 files 或 一個一個 Apps 咁 upload 上去你嘅 iCloud 空間,佢只係會將 iPhone 個別資料 backup 到 iCloud,例如你嘅 iPhone 設定、Apps 嘅設定、通訊錄、等等,Apps 同 iOS 係唔會亦唔駛 backup 上傳。除咗通訊錄,記事本呢類,可以支援設備間互傳嘅嘢之外,其他 data 你係唔可以睇得返,因為佢都唔係一個一個 files 咁。假如你冇特別去關閉咗 相片同步,你嘅 iCloud 空間除咗之前講嘅 backup 會使用外,相片就係可以用盡你嗰 5GB 空間。

iCloud backup 並非一個一個 files 或 一個一個 Apps 咁 upload 上去你嘅 iCloud 空間,佢只係會將 iPho ...
TimCook 發表於 2016-5-13 14:35

我有備份相片,「設定」位置內的iCloud容量顯示有2GB相片存在,但在iCloud drive內卻1張相也找不到,請問在那裡可找到這些備份相片?
另外,手機清楚地顕示還有2.11GB,但Apple卻send訊息通知只餘下450mb,可解呢?

iCloud backup 並非一個一個 files 或 一個一個 Apps 咁 upload 上去你嘅 iCloud 空間,佢只係會將 iPho ...
TimCook 發表於 2016-5-13 14:35

反而我有一個問題想問,關於Mac的「相片App」

1)每次我相機影完相插SD卡,import曬入mac之後,佢就自動將全部import左既相傳去iCloud度,請問有無得set 不要自動upload去iCloud? 因為以前iPhoto係有得Set,而家相片App唔見有...唉,搞到成日爆iCloud

2)另外一問係,如果有得唔set自動up去iCloud,咁可唔可以自己揀特定D相upload/sync去iCloud

(我個相片App 係enable左iCloud)

請幫忙⋯⋯

反而我有一個問題想問,關於Mac的「相片App」

1)每次我相機影完相插SD卡,import曬入mac之後,佢就自 ...
ayacalip 發表於 2016-5-15 12:08

睇吓呢處有冇幫助?
    http://sspai.com/31553
另外,你試吓下次插入 SD card 時,開 Image Capture,再响左下角揀 none 睇吓有冇幫助?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請幫忙⋯⋯
Jim128 發表於 2016-5-15 22:33

https://support.apple.com/zh-hk/HT204247

TimCook 發表於 2016-5-15 23:03

感謝,細看中。
但我最不明白是手機中的iCloud drive內的內容!開後版面最下方寫著:「0個項目,iCloud上有2.05GB可用」⋯⋯
第一,內裡空空如也,0項目,我已備份的檔案去了那裡?
第二,明明清晰寫著還有2.05GB可用,但又收到Apple電郵通知只餘下455MB容量⋯⋯!?

用 brower 入 icloud.com
login 自己個 apple id 後揀 photo, 你 iphone d相喺哂度。

回覆 4# ayacalip

c hing 試吓打開 photo 個 app, 去 preference 入面點選 icloud, 然後 uncheck 哂所有選項。