最新 iOS optimized 左比大screen, 用返落 SE 有冇問題?

請教

iphone 6 加大了 screen size 到 4.7 甚至 5+吋

iphone SE 卻又減細回歸到了 4吋.

但大家都仍然用回同一個版本 iOS 亦同步更新.
---->  其實目前最新 iOS 9.x.x 有冇話因為已經特別 optimized 左screen size 比 6 既大 screen 而因此用在 SE 既 細 screen 會有不適合情況,甚至望落去 viewing會有任何問題,例如icons 好擠迫?   定係即使同一版本 iOS 都會自動detect 大細 screen size 而自動 adjust, 所以 viewing 根本唔會有問題?

回覆 1# red_devil

師兄第一次用iOS device? 連ipad都係用緊同一個version的iOS, 你見有無問題?ios會自動因應相對的device去調節d apps排位

回覆  red_devil

師兄第一次用iOS device? 連ipad都係用緊同一個version的iOS, 你見有無問題?ios會 ...
pcqman 發表於 2016-5-31 04:37

可能之前見新 iOS 標榜過 optimized for 大 screen,
以為會忽略左細 screen,

冇問題就好,可以唔洗擔心尼樣野了。。。

睇黎ching無用過ios
自己落去賣iphone ipad既鋪頭睇下咪知

回覆  red_devil

師兄第一次用iOS device? 連ipad都係用緊同一個version的iOS, 你見有無問題?ios會 ...
pcqman 發表於 2016-5-31 04:37

iPad唔同
寫過iOS app就知iPad同iPhone可以分開完全兩套layout寫
但係iPhone唔同size就唔可以, 要自己handle

可能之前見新 iOS 標榜過 optimized for 大 screen,
以為會忽略左細 screen,

冇問題就好,可以唔洗擔心 ...
red_devil 發表於 2016-5-31 09:27

就算optimize大screen, 最多係細screen d位用到好盡, 未至於話會出問題

唔好忘記有D人用iPhone 4.7/5.5用放大layout, 放大完既空間同4"一樣

就算optimize大screen, 最多係細screen d位用到好盡, 未至於話會出問題

唔好忘記有D人用iPhone 4.7/5.5 ...
KinChungE 發表於 2016-5-31 10:14

謝,
冇問題就好。。。。

你只要諗一諗se只係同iphone 5s一樣既野黎
而仲有大把人係用緊5s+ios9
就有答案了

好似我咁有強迫証嘅人可能又唔同睇法
http://9to5mac.com/2016/05/31/co ... r-needs-rethinking/

好似我咁有強迫証嘅人可能又唔同睇法
ching0419 發表於 2-6-2016 09:18 AM

ios9 用咗san fransico後,字體本身比起7同8嘅helvatica 大隻咗
我用plus機睇之前用ios8 default font size係會覺得facebook啲字好細隻,不過上咗9之後,就算唔郁個font size,字本身都大隻咗易睇咗,所以的確細機睇會出唔曬啲字要scroll text,而以前7同8時候係無問題嘅