關機與開機充電

Iphone 充電設計要開著機才可以充電,而android phone可以關機充電,原則上iphone鋰電會否比一般andriod  phone鋰電快死呢?

回覆 1# MOMOMOMOMO

插咗電充緊電時,再熄機,佢都可以充滿。

回覆  MOMOMOMOMO

插咗電充緊電時,再熄機,佢都可以充滿。
TimCook 發表於 23/6/2016 10:09 PM

這方法個mon一片漆黑,唔知道充電到甚麼程度?

這方法個mon一片漆黑,唔知道充電到甚麼程度?
MOMOMOMOMO 發表於 2016-6-23 23:08

需要知道充電到甚麼程度咩?

需要知道充電到甚麼程度咩?
TimCook 發表於 2016-6-24 15:53

因為你未試過,所以突破唔到個框框,想像唔到。

係呀,Android機熄機叉電時畫面可以顯示幾多% 電架。有冇用呀?

我相信待機充電時果丁點損耗及唔上你玩一分鐘3D game
但除左訓教你會唔會專登寧願唔聽電話唔上網熄機充先
如果訓教充, 咁你理佢幾時充完做乜? 充完電你想零晨起身甩火牛?

最後, 我諗#5 突破唔到佢個框框
我部Kindle Fire 2015 就係一插火牛即刻boot 機, 熄番係唔會顯示充緊電
舊果部Galapad G1 最多顯示充緊定充完
A870 就仲有指示燈可以睇下充完未

因為你未試過,所以突破唔到個框框,想像唔到。

係呀,Android機熄機叉電時畫面可以顯示幾多% 電架。有 ...
low 發表於 2016-6-24 19:41

哦,咁真係好犀利喎!

我支持#5… 原來要果粉鼓起勇氣承認自己不足真係一件好困難嘅事

via HKEPC Reader for Android