[教學] 收銀朋友話香港麻煩客係都要用apple pay真係多夠魚

收銀朋友話:
正常返工收銀唔識Apple pay有乜出奇? 有時部機壞左唔收米唔收囉
點解堅持要用呀? 想扲部iphone出來show off咋?
有八逹通唔用走去用咩apple pie? 後面幾10個人排隊阻住晒呀!!

見過一次

收銀唔識Apple pay有乜出奇?
連759 啊姐都識喎, 你朋友係咪應該檢討下
出街問下人收銀唔識收錢你睇下d 人笑唔笑

有時部機壞即係有冇壞?
真係壞嘅問同條友解釋下囉
佢唔接受咪叫佢放低件貨/諗下用咩找數, 下位

收銀唔識Apple pay有乜出奇?
連759 啊姐都識喎, 你朋友係咪應該檢討下
出街問下人收銀唔識收錢你睇下d 人 ...
Once 發表於 2016-9-3 20:15

秒殺

收銀朋友話:
正常返工收銀唔識Apple pay有乜出奇? 有時部機壞左唔收米唔收囉
點解堅持要用呀? 想扲部 ...
holyswordman 發表於 2016-9-3 19:47

樓主朋友即係樓主

點解要針對Apple Pay?只是pay wave其中一種。

點解要針對Apple Pay?只是pay wave其中一種。
quiz 發表於 2016-9-3 20:40

咁低質洗同佢認真咩

收銀朋友話:
點解堅持要用呀? 想扲部 ...
holyswordman 發表於 2016-9-3 19:47

正常一個收銀唔係應該識哂咁多款付款方法咩?

其實 apple pay 係用返
Pay wave/Pay pass 技術
只係唔需要用卡,用手機就可以
依種感應式付款一直存在左好耐

點解 d 人要用 apple pay
係因為唔再需要帶信用卡

至於你話八達通乜乜乜
可能你冇信用卡冇得有優惠啦

正如你去惠康點解個個死要用信用卡一樣
因為 enjoy 卡有折有里數有回贈積分
你冇卡可能唔知啦

好多收銀都要定期上堂