[操作疑難] iPhone email 及 電腦 email 同步問題

响 iCloud mail,iPhone 電郵設定用 Push 下。當收到電郵時,電腦及 iPhone 都會有通知及有一個紅色圓形 1 顯示。如果我先用 iPhone 閱讀呢個電郵,電腦上面嘅 紅色圓形 1 會消失並會顯示為 已閱讀。但如果同樣情況下,我先用電腦閱讀呢個電,iPhone 係永遠都唔會顯示為 已閱讀,紅色圓形 1 亦唔會消失,只有我响 iPhone 打開電郵,先會顯示為已閱讀。點解會咁呢?呢個情況由 iPhone 3G 都今日都仲係咁,我覺得怪怪地。

你用outlook 咩version,
我用outlook 2010, 2013 一路都無事同步已閱讀問題,公司用左2016 就出事。
而家iPhone 睇完,電腦版當未讀。
電腦版睇完,iPhone 就已閱讀。。 我都好想搵解決方法

你用outlook 咩version,
我用outlook 2010, 2013 一路都無事同步已閱讀問題,公司用左2016 就出事。
而家iP ...
pabx 發表於 2016-9-15 16:19

我係用 Mac 個 Mail,一直都係咁,只有單向,iPhone 睇咗,電腦會知睇咗。電腦睇咗,但 iPhone 唔會變成睇咗,咁多年都一樣。

我係用 Mac 個 Mail,一直都係咁,只有單向,iPhone 睇咗,電腦會知睇咗。電腦睇咗,但 iPhone 唔會 ...
TimCook 發表於 2016/9/15 21:30

我都係用Mac mail 收電郵,唔記得邊次更新完之後,而家 iMac、MacBook Pro、iPhone、iPad Pro 全部都同步咗

喺iPhone開完、Delete完嘅 E-mail 喺其他機 一開Mail之後就同步Delete哂⋯⋯

同樣喺iMac開過嘅E-mail都是如此。

至於icon上個紅色數字都係會顯示

我都係用Mac mail 收電郵,唔記得邊次更新完之後,而家 iMac、MacBook Pro、iPhone、iPad Pro 全部 ...
淆底 發表於 2016-9-15 21:45

"icon上個紅色數字都係會顯示" 我就係講呢樣嘢,無論點,用電腦睇咗都好,iPhone 個字係永遠响處,唯一係㩒個 iPhone 個 Mail 入去,佢 load 一兩秒,就變成 "已讀"。

"icon上個紅色數字都係會顯示" 我就係講呢樣嘢,無論點,用電腦睇咗都好,iPhone 個字係永遠响處, ...
TimCook 發表於 2016/9/15 21:57

係喎 ,不過影響唔大,好過以前iOS要delete一次,OS X又要delete一次 好好多

係喎 ,不過影響唔大,好過以前iOS要delete一次,OS X又要delete一次 好好多 ...
淆底 發表於 2016-9-15 22:01

我知唔影響,但咁多年都係咁,我覺得好怪,又唔係做唔倒,點解呢?