關於換零件的問題

部6S+屏幕左上角入咗一堆塵兼有暗角,猶豫緊去唔去蘋果整(未過保),想先了解咗維修嘅零件係全新定係二手拆出嚟,好似翻修機咁?

朋友就叫我用得唔好整,因為一來呢個問題係死症,整完好快又會有,二來拆過嘅機仲容易壞,真唔真?

入咗一堆塵?
禁得意~~
iphone 代代都係全貼合屏理應係沒可能入塵
就算入都可能係LED入

anyway 有保就去換吧

部6S+屏幕左上角入咗一堆塵兼有暗角,猶豫緊去唔去蘋果整(未過保),想先了解咗維修嘅零件係全新定係二手 ...
ccck2004 發表於 2016-10-14 10:40

我同你有呢個情況, 今年1月中買入6S PLUS 64GB, 同一個問題已維修左三次,
今次第四次蘋果廠CHECK過後拒絕維修, 直接換部翻新機比我,
翻新機同全新機無分別,電池同螢幕全新未用過。

入咗一堆塵?
禁得意~~
就算入都可能係LED入

anyway 有保就去換 ...
shal 發表於 2016-10-14 11:02

6S果代好多機螢幕都入塵或暗角有黑影

6S果代好多機螢幕都入塵或暗角有黑影
simon2012a 發表於 2016-10-14 11:18

暗角有黑影 6代都有

入咗一堆塵?
禁得意~~
就算入都可能係LED入

anyway 有保就去換 ...
shal 發表於 2016-10-14 11:02 AM

唔得意呀,上google打「iPhone 6s」同「iPhone 6s暗角」,會搵到好多人遇到呢個問題
暗角問題呢度都有師兄話換過幾十部機幾乎部部都有,只係明唔明顯嘅分別;
至於入塵問題,就有師兄話係6s設計有缺憾,3D touch會令到塵埃由靜音位進入屏幕,應該解決唔到
可能係我唔好彩啦,鏡頭有入塵,屏幕入一堆塵,暗角亦好明顯...

我同你有呢個情況, 今年1月中買入6S PLUS 64GB, 同一個問題已維修左三次,
今次第四次蘋果廠CHECK過後拒絕 ...
simon2012a 發表於 2016-10-14 11:17 AM

即係師兄你之前3次去整過都係繼續有入塵嘅情況出現?
咁換完機之後仲有無?

即係師兄你之前3次去整過都係繼續有入塵嘅情況出現?
咁換完機之後仲有無? ...
ccck2004 發表於 2016-10-14 11:51

換完機無, 用左兩日暫時ok

換完機無, 用左兩日暫時ok
simon2012a 發表於 2016-10-14 12:38 PM

我都係用咗大半年先有,唉

Anyway,祝你好運

我舊6S HOME 隔離入塵