新手請教iTunes backup 問題

各位好,

小弟宜家用緊 iPhone SE ( 買了3個月)  , IOS 10.0.2, iTunes 12

我現時部電話 相 + mp3 + movie 及其他 apps / data 大概 40GB ( 歌 10GB , 相+movie 12GB , apps 4.2GB , data 14 GB )
我發現做了full backup 以後, backup folder 得16GB , 我懷疑 backup 唔齊。

我想請教:
1. 相片會否在 iTunes 自動 backup,(我買了一個叫 ProCam 的 Apps , 但他影完相都是放在相片膠卷內的 )
2. Mp3 會否有backup ( mp3 經電腦 iTunes sync 入電話,不是經 iTunes 購買)
3. Apps 內data 會否有 backup (我買了 Onkyo HiFi player , 並透過 iTunes sync 了 6GB flac 到 Apps )

我希望以上提到的都 full backup , 謝謝各位指點

1. 相片會否在 iTunes 自動 backup,

我會

here is everything you need
http://bfy.tw/8D5H

各位好,

小弟宜家用緊 iPhone SE ( 買了3個月)  , IOS 10.0.2, iTunes 12

我現時部電話 相 + mp3 + movi ...
Kennyc01 發表於 2016-10-15 21:28

其實,新手嚟講itunes是比較難用的,尤其有多部裝置的時候,這是事實,我公司每部ipad有大量相片,試過有同事插上同步時搞錯了,變成了全部空白。結果要花上不少時間再搞。
新手如果用backup,我建議使用一個外國軟件imazing,不過,是收費的,有windows及mac版本,這比較易用,介面易明,而且備份係全備份的,甚至可以選擇備份至那裡同是謂否加密備份,使別人拿到都不能restore至其他裝置。
最重要係第一次全備份時要較多空間外,以後每次備份時只備份最新改動資料,慳番唔少空間同時間,
有點似mac book上的time machine。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

感謝各位師兄指點,其實我琴晚同今朝都花左唔少時間google , 最後我基本確定:
1. 相片是只會 backup 膠卷內的相,但都是有 backup .

2. Mp3 要 backup database , 叫做 backup 到,但唔知做法是否正確,我系參考呢個網站:
http://ipod.about.com/od/restoreandreformatipod/ss/Backup-Itunes-To-External-Hd.htm#showall

3. 不過宜家都未攪清楚 apps data 如何backup ...

To momo4321 師兄,你提到的 software 我會試用一下,感謝!

回覆 4# momo4321

師兄, 我用你提及過的軟件打開左我琴晚做的iPhone backup , 確定相, Movie , contact list , message , apps 及 data ( 例如 Onkyo HiFi player 入面的歌) 都齊曬系度,問題已解決,感謝!

回覆  momo4321

師兄, 我用你提及過的軟件打開左我琴晚做的iPhone backup , 確定相, Movie , contact l ...
Kennyc01 發表於 2016-10-16 22:34

解決就好。哈哈。

仲有可以入相、入歌、入片,方便好多,最方便我係覺得開咗WIFI,就可以連接,雖然慢一點。
不過,要小心系統文件,唔明白就唔好搞。

回覆 7# momo4321

明白,謝謝!

用佢方便過iTunes ?

回覆  momo4321

師兄, 我用你提及過的軟件打開左我琴晚做的iPhone backup , 確定相, Movie , contact l ...
Kennyc01 發表於 2016-10-16 22:34

App data, 基本上都會自動backup;
不過有以下情形要留意:
whatsapp/music之類: restore from backup的話, 係無分別
百度地圖: 離線地圖要重新起in-app下載

提提你, itunes music, 你當佢係一條shortcut / link, 唔好以為電腦入左mp3去iphone,
就可以delete/移動電腦個mp3位置!! 有呢個概念, 你就會用得輕鬆d

而且, mp3放起電腦的位置, 最好每次re-install windows時, 都一樣! (e.g.: D:\Music\xxxxx)
剷機前, 成個舊folder 抄走, folder位置: (C:\Users\XXX\Music\iTunes)
新機裝完itunes之後, 成個舊folder replace新folder,
咁樣re-install windows時, 就唔會itunes d歌無哂!