點解 iPhone 咁多年都未有 smart dialing? 打電話仲要靠輸入號碼/喺contact book 入面搵人名?

或者喺 recent calls list 入面按?

落後人地四五六年仍然係咁原始大家冇覺得極度唔方便?

或者因為你地連咩係 Smart dialing 都唔知道所以覺得滿足?

好奇一問

因為 apple 認為你應該用 spotlight /  siri 打電話…

因為 apple 認為你應該用 spotlight /  siri 打電話…
killercheung 發表於 2016-10-23 04:33

果粉果然識得安慰自己,難得後面仲有人話秒殺。

連 Smart dialing 係乜都唔知,dialer 簡陋得只得數字鍵都唔覺原始,仲要自我感覺良好。

等於一向鑽木取火嘅野人,文明人同佢講煤氣爐,佢仲話煤咩氣,鑽木先係力量嘅表現。

仲攞幾年前剛出全城自 high,鬥問無聊野嘅 Siri 出嚟,Google now 一早先進過 Siri,打個電話咁簡單嘅事冇必要都唔會用把口call 個action 來做,呢啲根本本末倒置。

了解下呢幾年 Smart phone 變成點啦。仲停留係 iPhone 3G 年代。

不過果粉傻得唔可愛,唔知iOS 幾開始蘋果皇恩浩蕩加入 smart dialing 時,全部果粉又開始打晒機架啦  

回覆 1# low

我真的無知,請問咩係Smart dialing?請講解一下

回覆  low

我真的無知,請問咩係Smart dialing?請講解一下
Homer 發表於 2016-10-23 07:00

或者睇下五年前嘅片段先:

https://youtu.be/ShH76utvG0U

呢個係一個原始嘅 Smart dialer, 可以大約比到個概念你咩係一個正常嘅dialer,唔係只得9 個號碼鍵,仲結集咗 recent calls 喺同一版。

Smart dialing 係按數字鍵就可以快速 search 到相關嘅contacts,

例如想揾: Bosco Chan

打 22 就 match 到 (B)osco (C)han
打 226 就 match 到 (B) osco (C)(H) an
如果你只記得佢電話號碼包含 465,就咁打 465 已經可以出晒所有matches

中文字都可以,不過一般係用國語拼音,因為廣東話冇統一而通用嘅音標。例如:黃美金  可以輸入:465

Apple app store 都有 T9 dialer apps, 但可惜佢停靠左喺五年前嘅 Android smart dialer 階段,介面又核突。。。

iPhone 跟機嗰個 dialer 真係得啖笑,不過果粉咁多年用慣左,又唔知外面個世界係點,所以唔會睇到有問題

who needs this dumb thing anyway? it's going the way of dodo

原來有米粉唔識咩叫UNIFIED SEARCH
仲smart dial? 我用android都無用過佢

係spotlight 打你要揾既contacts,我平時係咁用
置於,其他所講,我覺得係偏見
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊