[操作疑難] iPhone7Plus影相質素問題

想問下有無師兄發覺今代iPhone影相好油畫feel ? 同埋感覺成日影得唔清咁

http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=19530

不值一題

人像mode 唔知係用左另一個鏡頭定係點. 明顯質素係差過就咁相片mode的.

回覆 3# k2002

人像mode因為用software 合成,可能中間有lost。

人像MODE室內低光用油彩情況嚴重

但出街日光下應用效果一流

利申: 7+用家

雙鏡頭連生果仲未玩得熟  成日出事  甘華為咪好叻叻 人地出左兩代雙鏡

雙鏡頭連生果仲未玩得熟  成日出事  甘華為咪好叻叻 人地出左兩代雙鏡
cyberx131 發表於 2016-11-14 18:04

iphone 一個鏡頭大光圈,一個無咁大,唔夠光果時,就算zoome 左,一樣用廣角鏡,到夠光,又會跳反去遠攝鏡

多左好多鏡頭切換動作,人像mode 萬歲????????華為有咩

我諗下代iphone 佢會出兩個同光圈同spec 既鏡。
via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

iphone 一個鏡頭大光圈,一個無咁大,唔夠光果時,就算zoome 左,一樣用廣角鏡,到夠光,又會跳反去 ...
wing1234 發表於 2016-11-14 18:23

華為個雙鏡可以自己調節假景深既效果
P9第一版firmware 假景深效果同低光實用性已高ip7+ ios 10.2 beta好多了

Ip個副鏡實用性真的好低
我用左就兩個月都係一次遠足真係用到副鏡
其餘時間佢都係俾主鏡數碼變焦fake我

雙鏡用LG 或華為個兩種實用性都高過ip7+厘種

華為個雙鏡可以自己調節假景深既效果
P9第一版firmware 假景深效果同低光實用性已高ip7+ ios 10.2 beta好 ...
akitohk 發表於 2016-11-14 20:11

等正正式版先得了
正常效果程度都要有得set

有光學變焦唔用,用數碼。。。。完全唔明,個細光圈2x 鏡用反f1.8 貴好多咩

自己玩自己咁

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

iphone 一個鏡頭大光圈,一個無咁大,唔夠光果時,就算zoome 左,一樣用廣角鏡,到夠光,又會跳反去 ...
wing1234 發表於 2016-11-14 18:23

反而睇完LG V20,
我覺得未來趨勢可能係3鏡頭, 1個正常鏡, 1個Zoom鏡, 1個Wide鏡