[操作疑難] iphone7個siri用唔到whatsapp

對住個siri講:send whatsapp比某人/send whatsapp對某人講內容
個畫面就睇到人名同訊息
但佢不斷問我你想send比邊個
洗過部機,重裝whatsapp都係唔得
點解會咁?
部機係咪壞左?

要再揀響名單度邊一位先send

回覆 2# jbnlok

但係我見其他人講完send Whatsapp比某人
之後siri就會直接問佢內容係咩
但問題我個siri只係不斷問我要send比邊個

回覆  jbnlok

但係我見其他人講完send Whatsapp比某人
之後siri就會直接問佢內容係咩
但問題我個sir ...
(clcl) 發表於 2016-12-9 11:02

會唔會係你whatsapp未同iphone嘅通訊錄link up呢?你響whatsapp裡面係咪已經見到所有都有人名而唔係電話號呢?

另外,因為之前ios 10同whatsapp 係好多嘢夾唔到,所以whatsapp喺咁出更新版解決,你ios10.1.1 (14B150)?whatsapp係咪最新?

回覆 4# jbnlok

Whatsapp跟曬通訊錄人名啦
Ios都係10.1.1
14B150就唔知係唔係
禁手機設定-一般-軟件更新已寫最新
Whatsapp已係最新

回覆  jbnlok

Whatsapp跟曬通訊錄人名啦
Ios都係10.1.1
14B150就唔知係唔係
禁手機設定-一般-軟件更 ...
(clcl) 發表於 2016-12-9 12:00

ios版本可以喺一般 關於本機睇到

回覆 6# jbnlok

14B100黎 但wifi搵唔到更新

回覆  jbnlok

14B100黎 但wifi搵唔到更新
(clcl) 發表於 2016-12-9 12:56

要插電腦用itunes升

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

回覆 8# jbnlok

升左就無事?

回覆  jbnlok

升左就無事?
(clcl) 發表於 2016-12-9 14:42

通常一步步試,排除咗一啲版本問題,因為你提過既已重置系統又重新裝whatsapp都冇變,就係要再更新到最穩定版本試下。因為Apple出得呢個版本(仲要係同version)一定係要補救之前嘅系統問題。

我曾經試過iCloud Account令到部分Apps唔穩定!因為就算重置系統,一回復返原先iCloud嘅備分就即出問題,因為仍然係返番去已有問題嘅Apps備份度!要轉過另一個iCloud Account 完全裝過冇留底嘅乾淨Apps,問題真係解決咗!

另外,我估都可以做多個實驗:找朋友由認聲開始重新set過siri,睇下係咪真係個siri會send到whatsapp