[操作疑難] IPHONE7被盜 只有PW+指紋鎖 比人執到部機既資料安唔安全?

一個大意漏左部IP7 係COFFEE SHOP 轉個身就無左
個FD CHECK到個位置已經去左兩條街隔黎 然後打電話通左一次就再唔通同LOCATE 唔到部IP7
之後先入FIND MY IPHONE 轉左LOST MODE但係因為已被熄機 LOST MODE都只係PENDING⋯

其實都預左部機揾唔番 但係想請教下

1. 如果部機只有原本既PW + 指紋鎖, 未成功轉做LOST MODE 執到機個個人係唔係都用唔到入面的所有資料或者APPS FUNCTION? 我只係REMOVE左APPLE PAY的信用卡 但其他AC個D被人拎到的機會大唔大? 使唔使改哂PW? 或者其實有無咩要做去保障自己但我無做?

2. 如果LOST MODE一直都只係PENDING 執到電話個個人就算RESET部機 係咪都唔會用到?

3. 如果我而家CUT 左張SIM CARD 咁部機以後係唔係以後就上唔到網?(因為佢應該入唔到SETTING 度連WI-FI或者SET 新SIMCARD?) 我而家苦惱緊好唔好等多一星期 睇下有無好心人開番部機會見到 LOST MODE既有酬勞既MESSAGE 再聯絡我 但同時間我無左張SIM 又打唔到電話 WTSAP 個D⋯ 所以好矛盾⋯

比左七千銀買左個教訓 肉都赤⋯ 以後要機不離手 ⋯ 各位CHING如果得閒解答下⋯

對方無PW指紋一定洗機, 有開FIND MY IPHONE洗完機一定要入ID先解到機, 所以最後你部機一定被分屍做零件, 連FBI都解唔到入面D私人野好安全

一個大意漏左部IP7 係COFFEE SHOP 轉個身就無左
個FD CHECK到個位置已經去左兩條街隔黎 然後打電話通左一 ...
atchun 發表於 27-2-2017 17:37

汁左都是無用 是不能用的 洗機都要PW 所以洗不到機
剛剛有個人在餐廳汁左人部機 個機主報左警 睇CCTV後拉到人
所以你叫你朋友去報警 你知留左係邊 警方要求睇CCTV可能拉到人
雖然拉到人都未必拎返部機 都好過白白比佢汁左部機啦

對方無PW指紋一定洗機, 有開FIND MY IPHONE洗完機一定要入ID先解到機, 所以最後你部機一定被分屍做零件, 連 ...
lio 發表於 2017-2-27 17:52

即係如果我之前SET左FIND MY IPHONE 無論我開唔開得切LOST MODE 佢洗完機都係要ID 先解鎖到?  

問多句: 我唔SURE我之前有冇SET過FIND MY IPHONE 但如果我上ICLOUD FIND MY IPHONE 個網見到部電話持續OFFLINE 係咪即係我未唔見之前已經開左FIND MY IPHONE ?

唔該CHING 問咁多其實我都係驚唔見左IPHONE 之後 再有FOLLOWUP 損失 麻煩哂

汁左都是無用 是不能用的 洗機都要PW 所以洗不到機
剛剛有個人在餐廳汁左人部機 個機主報左警 睇CCTV ...
idevil 發表於 2017-2-27 18:05

謝謝

但係我發現既時侯部機已經係隔黎兩條街 執到個個人已經走左…唔係當場斷正
我有去報失 但係呀SIR只係話 有人執到先會比番你 佢地係唔會幫手查架… 多__謝
我都有諗過問CCTV 但係餐聽CCTV 唔會隨便比路人翻查…

謝謝

但係我發現既時侯部機已經係隔黎兩條街 執到個個人已經走左…唔係當場斷正
我有去報失 但係呀S ...
atchun 發表於 27-2-2017 18:12

但我前幾天睇了個動新聞就是這樣拉了個汁手機男
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170217/56316338
【有片●拾遺不報】男子天水圍餐廳食飯執走手機 眼利警員認出拉人
你自己睇下

謝謝

我有去報失 但係呀S ...
atchun 發表於 2017-2-27 18:12

報咗警咪問警察睇cctv

個FD CHECK到個位置已經去左兩條街隔黎 然後打電話通左一 ...
atchun 發表於 2017-2-27 17:37

用又用唔倒,賣又賣唔倒,好心比反部機人啦,貪心。。。。。
試下打字,二三千收反部機,跟住報警同警察去交收,1蚊都唔比。

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

安全

但我前幾天睇了個動新聞就是這樣拉了個汁手機男

【有片●拾遺不報】男子天水圍餐廳食飯執走手機 眼 ...
idevil 發表於 2017-2-27 18:14

THANKS!
我岩岩都打左去STARBXXKS 問下
可惜佢地話CCTV 要警察先可以要求去睇 普通人係唔得
但係最抵死係 尋日警察話 佢地係唔會幫手追查呢D 失物… 只可以係有人執到比番警局先會幫到手…

我諗單新聞係因為事發係唔係連鎖既餐廳 老闆好人先幫手查到…