玩得耐Android想試玩埋Windows Phone(理想機款Lumia 900)

我本身係Nokia粉絲黎既~
但早兩三年睇住Nokia無機好出跟住我順勢就轉會去左Android
Moto Milestone ==>Samsung GSII
最近見到Windows Phone開始似樣又見到係Nokia出
所以有D想入會
但入會前真係好想了解係Windows Phone既好處係邊
同埋我又想試下開發WP Apps
而家我最大既考慮因素係入手Lumia 900可唔可以升Apollo
同埋M$而家有無開放NFC 既API俾一般USER用

其實我係Android 必用既APP有
Google SYNC(一定要有)所有電話簿係Google
Whatsapp
LINE
FACEBOOK
GOOGLE+
CHROME
Exchange Mail Client
GMAIL
One notes
九方

如果我真係要入手會唔會唔習慣同唔就手呢
因為平時真係好靠以上Apps搵食

唔該晒各位

我本身係Nokia粉絲黎既~
但早兩三年睇住Nokia無機好出跟住我順勢就轉會去左Android
Moto Milestone ==>Samsung GSII
最近見到Windows Phone開始似樣又見到係Nokia出
所以有D想入會
但入會前真係好想了解係Windows Phone既好處係邊
同埋我又想試下開發WP Apps
而家我最大既考慮因素係入手Lumia 900可唔可以升Apollo
同埋M$而家有無開放NFC 既API俾一般USER用

好處(End User):
快同埋穩定,電量耐用(清一色高速單核 ),介面設計簡單直覺,統一程式/軟件介面風格
MarketPlace程式兼容/質量有保證,系統完全整合Facebook / Twitter Social Network

好處(Development):
起WP Environment好處係,用任何一部機develop左隻apps,所有機都可以順利行到。
WP只有一種硬件配置+所有1 or 2代機都升級左行最新Version(WP7.5), 同埋統一解像度800x480.  
近似ios環境,但多廠,多機型  

Wp7.5平台介紹-去片吧!
http://www.youtube.com/watch?v=locNEna0of4

nfc方面,而家所有WP機都冇NFC功能,所以WP8前都唔會有Native API

p.s.我Android都係由 Milestone玩起 之後 2X ,而家 HTC Titan(WP)

答埋你第二部份:

其實我係Android 必用既APP有:
Google SYNC(一定要有)所有電話簿係Google <支援
Whatsapp  <支援, 但寫得好屎,因為行得好慢
LINE <開發中
FACEBOOK <支援( 整合版/獨立Apps版2個)
GOOGLE+ <Google無視WP, 只有網頁版/Mobile版
CHROME < 沒有,用IE9吧,順過Chrome, 但基於平台限制冇Flash
Exchange Mail Client < 支援: http://technet.microsoft.com/en-us/exchangelabshelp/gg583824.aspx
GMAIL <內置email已支援
One notes < 有,仲支援auto save/skydrive同步tim
九方 < WP中文原生暫只支援手寫,冇開放輸入法api

如果你純粹嘗鮮/開發,可以試下執部Lumia 710 果d千零2千頭貨仔玩下,
佢既執行性能同Lumia 900係一樣的,差在個芒細左,同埋鏡頭冇咁靚
如果你係當做主力機, 全方位勁有Lumia 900同埋HTC Titan
不過由android轉會你要接受到WP機冇Android咁開放同埋自由度,俾你裝勁多背景task左mod右mod
Windows Phone只有流暢同埋穩定,同IOS相似,不過唔限於一款機型。

至於升唔升級到Windows Phone 8, 1個月內應該會有答案
6月22日Windws Phone開發者大會,就會公佈新一代WP8 OS詳情

回復 3# 棋靈王~藤原佐為

有諗過玩下lumia 800...
但好多人話7.5只係過渡OS
所以等wp8發佈

回復 2# 棋靈王~藤原佐為
我見Lumia 610&900都有NFC,
所以先想試下入會
照咁睇Windows Phone只可以當玩具…
開發者有技術無api支持都無用

舊spec已經係差左層…
而家連devlopment Support都未做好
咁真係要考慮下…

回復  棋靈王~藤原佐為
我見Lumia 610&900都有NFC,
所以先想試下入會
照咁睇Windows Phone只可以當玩具… ...
回憶是很痛苦 發表於 2012-5-23 12:50

http://www.nokia.com/us-en/produ ... 900/specifications/
900是沒有的,610傳過NFC版,邊個地區賣/開始賣未我唔知道,但只係nokia加上去,香港版亦都冇NFC

NFC API WP8會有,7.5冇因為到而家都冇機支援NFC

Spec睇你點定義,單睇spec定拎上手既實際感覺
wp 單核512MB仍然順過好多雙核/4核Android

回復 6# 棋靈王~藤原佐為

我l唔係好睇順與唔順

開發一個OS係要黎用架嘛
唔係純粹拉黎拉去架嘛
要有app同開發加持先得

回復  棋靈王~藤原佐為

我l唔係好睇順與唔順

開發一個OS係要黎用架嘛
唔係純粹拉黎拉去架嘛
要有a ...