在ARM下Win NT比Win CE表現更佳

在ARM下Win NT比Win CE表現更佳

根據The back story of Microsoft's work to bring NT core to ARM的報導.

Microsoft在2009年以代號Menlo進行的流動設備實驗, Experiment 19 Team的部份測試最近也向外公開了.

MinWin是Windows NT Kernel在ARM平台下的Windows Core精簡版!
這是2009年中的WinCE 6 vs MinWin 7 測試短片, 可以看到MinWin7運行要比WinCE較快!

Experiment 19: Re-imagining the Windows Phone OS

結論是在同一硬件下, Windows NT用CLR編寫的程式比Windows CE在.NET Compact Framework下, 運行表現更好!
"prove... that Windows NT and the CLR (Common Language Runtime) could deliver better performance than Windows CE and the .NET Compact Framework on identical hardware."

咁點解當年WP7出既時候唔採用呢個方案?!

既然「在ARM下Win NT比Win CE表現更佳」
咁點解一路有人CLAIM唔上8.0係「舊CPU行唔順新KERNAL」問題?

既然「在ARM下Win NT比Win CE表現更佳」
咁點解一路有人CLAIM唔上8.0係「舊CPU行唔順新KERNAL」問題? ...
cheapman 發表於 2012-7-14 15:33

Rumour 的威力啊。

javascript:;

咁點解當年WP7出既時候唔採用呢個方案?!
Henry 發表於 2012-7-14 15:25

Stability, ehhh? 而且 WP7 係 release in mid/late 2010.

以 schedule 黎講唔算唔合理。畢竟按 Microsoft 自己既說法,Windows Phone 只係用左 around 一年半至兩年既時間左右基於 WinCE kernel 從零開始 rebuild the OS,所以你先會係 2010 年見到 Microsoft Windows Phone 7。而呢個 Experiment 19 成果發表係 mid 2009。除非係 Windows Phone 7 project start 之前呢個 kernel porting 已經完成,如果唔係都無乜可能會用。

errr.... 開發週期的問題。軟件和硬件都係類似既。只不過軟件 flexibility 大得多。總之當下前開發緊既野好難唔會太快投放到產品入面,因為明年開發既產品可能係基於前年拍板既計劃。所以 insight... 都幾重要。所以簡單 D 講,就係比 Apple 同 Google 踢左腳之後先覺醒既 Super Plan B。科技界第一位既係 time-to-market,既然趕唔切,就點到死件出黎先,WinCE 撐多十八個月幫 Windows Phone 8 爭取下時間再講。

事實上呢個計劃係 perfect,只不過計漏左期望管理 i.e. WP7 users 對於升級既渴望。所以 Microsoft 係時候又轉口風啦,話 Windows Phone 7.8 只係暫時架姐,因為 Windows Phone 8 係為新一代硬件設計,針對舊型號優化需要 D 時間 blahblahblahblah.

P.S. 我始終覺得 DirectX 可能是個問題,Win8 & WP8 common platform 耶。WP8 也最少是 DX11 了吧...。

Stability, ehhh? 而且 WP7 係 release in mid/late 2010.

以 schedule 黎講唔算唔合理。畢竟按 Microsof ...
Puff 發表於 2012-7-14 20:14

Stability可以出Patch救,好似NoDo,Mango等等,功能從後加上.(而且2010年出果陣Apps都係寥寥可數)
但個底就定左.落CE好明顯係生壞命,改到落NT到既話(@2011)就可以洗底.而家係M$洗底都懶得洗.
而且Apps個個都係Silverlight/XAML/C#,個底係CE定NT都只係行Framework,升級時保留Apps同Data基本上唔係問題.

Well,如果佢真係肯針對舊型號優化出更新既話,洗機,比錢升OS又點話?
DX雖然係問題,但舊機主要係行Apps行返快D,打機就留比雙核/四核高清新機啦.
而且當年如果行NT既話,機種更新都可以快好多,而且快過A2.3九條街,就算Spec L都會轉會啦.

首先個測試一個係用CLR (Common Language Runtime), 另一個係用.NET Compact Framework, 所以速度會有偏差亦可以明白!

最重要的是Microsoft是做過一定的測試, 唔係靠估或貿然的決定, 最後才決定選用WinCE作為Windows Phone 7的OS.

可以話是Microsoft認為當時最好的solution是WinCE, 當中肯定還有其它考慮因素!

首先個測試一個係用CLR (Common Language Runtime), 另一個係用.NET Compact Framework, 所以速度會有偏差 ...
wild 發表於 2012-7-15 08:38

但轉身唔夠快就一定.
7.5年代出Mango轉唔切身玩雙核(當然要轉NT),立即為Spec L詬病.
而且佢個Apps係一樣,理得佢CLR定.NET,個dev一樣都係咁寫.(同一SDK)

Stability可以出Patch救
Henry 發表於 2012-7-15 08:20

我想指既係 ARM NT kernel 既 porting 假若係由 Experiment 19 開始起,係 Windows Phone 7 project start 既時候,只不過係 early stage 既階段,單係 kernel 既 stability 就唔會點獲得保證,頂多係可運作既程度掛...。比較起黎,WinCE 經營左咁多年... 呢個時候 Microsoft 係要迅速重做一個 Phone OS 嘛,你話呢個時候一 pat 生豬肉定一塊美國西冷好食?

不過現實係 WP8 一上市就有 10 萬 apps. 陰謀啊陰謀. 俺不求有 native code 遊戲玩,但 WinRT apps 支援 7.8 唔算姑寒掛?

我想指既係 ARM NT kernel 既 porting 假若係由 Experiment 19 開始起,係 Windows Phone 7 project start ...
Puff 發表於 2012-7-15 09:07

到Mango就應該已經有1年,亦到係雙核機開始逢勃既年代.到2011年中個Kernel點都有D成果啦掛.
如果果一年可以將ARM NT Port落去WP7個介面同FW(CLR)到既話,基本上可以趕得上雙核出機潮,亦都唔會得到HTC同***既冷待.(Nokia雖然發現單核高階好Cap水,但出機太遲)

單核行CE,雙核升NT,原本就岩岩好.而且只出左1年,M$同Qualcomm傾NT Driver方面都應該好落手,唔會好似而家咁兩頭唔到岸.

我個人都只求WinRT Apps支援,Games就免啦.