從LUMIA800轉到S3的感受

知道WP上唔到WP8之後,真係對NOKIA同MS!
之前D人成日講笑咁笑WP用家係白老鼠,點知PK真係俾佢地講中左!
用左800半年,800設計一流,WP介面好順好滑過場動畫又正,唔會俾IOS差!
個OS一年一個大型UPDATE(WP7>MANGO>APOLLO)其實好合理,不過WP功能&APPS已經落後IOS同ANDROID 2-3年時間,重用咁GE步伐去追真係同等死冇分別!最後重宣佈冇得上WP8....
之前用SONY機+ANDROID2.X,覺得好唔掂,去到S3+4.0 ICS完全改觀,成個介面設計一致左好多,
加上4核+1G RAM行得好順!
筆劃速成,GOOGLE MAP,一個速度正常GE WHATAPPS!一夜之間返晒黎!
唯一唔滿意係***個touchwiz UI,(JUST LIKE A SHIT),用左2日已經頂唔順,FLASH左CM9個ICS原裝介面!
WP成個設計同生態本身好好,不過追得實在太慢啦,希望你個APOLLO同新機出黎之後可以改變呢個局面,令我再返黎用啦!
不過呢個MOMENT真係搵唔到理由唔同你講BYEBYE!

中肯,認同.
wp7 update 得太太"慢"..
幾次"大"update 都係俾返d 基本野.
到今時今日 仲未搞好中文輸入法.
好難唔令人 心淡.

MS 跟本無心做smartphone

只可以話WP重未達到你的要求...

我都由900轉返android, 對wp真係有D失望,

我玩咗一陣710已悶

我最近都係由 800 轉返 Galaxy Nexus, 一個whatsapp, 已經令人心淡, 當身邊0的玩Draw Somthings, SimSimi, 你部機咩都無, 當WP有個時候, 已經過哂氣.

下半年, 當更多機上jb (jelly bean)更順更爽. Nokia炒走自己的開發人員, 有如自斷雙臂, 在這鬥新鬥勁的時勢, 肯定是死路一條.

可能我無乜要求
中文打唔到, 就打英文
WhatsApp load 得慢, 唔係咩問題, 反正唔差在果一時三刻覆

係播片Format 太少比較唔滿意

不過人人都有自己的喜好, GS III 都係一部好機, 但 Lumia 800 個樣真係靚仔 d