用過Lumia就會明…﹙即係window "phone" 8.1﹚

點解nokia/微軟,唔直接出部撘載window8.1的手機呢?
規格上真係承受唔到?
我想有ctr+all 等等的鍵盤功能~有冇人有同感?

淨係耗電量已經係一大問題
睇下D Windows Tablet就知
人地Android Tablet好多部都用到10 hrs以上
但係Windows Tablet, 都係5-6 hrs左右玩完
仲要Atom 4 core都明顯lag過Android用ARM 4 core

點解nokia/微軟,唔直接出部撘載window8.1的手機呢?
規格上真係承受唔到?
我想有ctr+all 等等的鍵 ...
lch03120 發表於 2014-11-13 00:23

如果話你知之後出Win 10手機呢?
手機, PC, Tab, AiO(之後有Xbox) 去到Win 10會n合1已經舊到無必要回帶

淨係耗電量已經係一大問題
睇下D Windows Tablet就知
人地Android Tablet好多部都用到10 hrs以上
但係Windo ...
KinChungE 發表於 2014-11-13 09:54

我部大陸atom又唔係太差...
最近隻fast and furious無事

一個 Arm CPU 同 x86 比較, 真係無得比
好多所謂 Windows telnet, 其實佢係 notebook黎.
但Android / iPad, 設計出黎都係行啲簡單嘢, 咁比唔太公平 wor.

點解你話Atom 4 core都明顯lag過Android用ARM 4 core
我冇見過既

我FD用atom 4核,2gb ram都好順,唔信行去 ...
實長 發表於 2014-11-13 11:04

我用緊HP Pro Tablet 610 G1, 好lag
一用chrome, 上網多少少動畫都lag到
部機4GB RAM, 係就係多RAM剩, 但係CPU/GPU效能都完全唔掂

同Qualcomm S8xx系列手機比, 完全兩回事

atom tab,打cs,lol都得wo
我冇用chrome答唔到你
實長 發表於 2014-11-13 11:17

CS既畫質同手機既Game畫質比
根本Atom粒GPU就冇得同主流手機GPU比
AMD APU就得, 但係拎黎做手機CPU的話

可以好肯定咁講, Chrome @ Atom Z2760 dual core Android都順過Chrome @ Atom Z3795 quad core Win8.1
因為Android既web browser switch tab會clean memory, desktop版唔會
如果background tab有javascript繼續run就真係
如果用Firefox @ Windows, 情況會更差
除非你淨用IE