大鑊!!我部Lumia 830 更新完之後鏡頭唔見左100萬像素

微軟官網既Spec係咁寫咖喔
跟住今日Update 左之後

喂喂 唔係寫好1000萬像素既咩?

然後我影左兩張相 一張16:9 一張4:3
QQ Photo20150307003210.jpg
QQ Photo20150307003417.jpg

跟住上去Wiki睇下1000萬像素究竟有幾大先

真係縮水喔!!

Ching 點搞先可以變返個100萬像素出來啊?還是佢本身天生個鏡頭就係縮左水?

我部1520未更新Denim都係咁啦,Spec係2仟萬像素,但最大都係影到19M。我又唔覺得有問題喎,粒sensor啲邊位未必用嚟成像架嗎。

其實冇唔見,Nokia PureView機個sensor特別D,係圓形,唔會用得哂,就好似咁:

我部1520未更新Denim都係咁啦,Spec係2仟萬像素,但最大都係影到19M。我又唔覺得有問題喎,粒sensor啲邊位 ...
simonkwok2 發表於 2015-3-7 01:04

應該話我買張970都預期佢行晒4GB啦,因為佢宣傳話4GB吖嘛,部 830同理。

其實冇唔見,Nokia PureView機個sensor特別D,係圓形,唔會用得哂,就好似咁:
...
TKY 發表於 2015-3-7 03:31

Thx Ching,不過冇左成100萬像素又真係有d 伏伏地,就好似全世界買970 都想佢可以 行晒4GB,但點知最後個0.5GB會降速,宜家部830就係呢種感覺囉。

即係硬件一千萬,可用九百萬。同32 bit Windows一様,用盡都係3G ram。

Thx Ching,不過冇左成100萬像素又真係有d 伏伏地,就好似全世界買970 都想佢可以 行晒4GB,但點知 ...
c2c2c2c2c2 發表於 2015-3-7 03:51

Nokia自N9開始,有D機係用咁ge design,咁16:9同4:3影出黎ge相差唔多大細:
http://lumiaconversations.micros ... n-nokia-n9-imaging/

如果用伏黎形容,其他機仲伏,因為要depends on個sensor原生係4:3定16:9

以Samsung Galaxy Note 4為例,16MP係只有16:9 mode先至得(5312×2988),4:3 ge相只有12MP,因為佢其實只係crop 16:9張相出黎(3984×2988)
亦以Sony Xperia Z4為例,20MP係只有4:3 mode先至得(5248 x 3936),16:9 ge相只有15.5MP,因為佢其實只係crop 4:3張相出黎(5248 x 2952)

830唔係True 16:9 sensor 咩?
發佈果時仲強調呢樣野
http://www.microsoft.com/en/mobi ... ations/#head_camera
官網都係咁寫

830唔係True 16:9 sensor 咩?
發佈果時仲強調呢樣野

官網都係咁寫
yusan0902 發表於 2015-3-8 12:55

True 16:9 Sensor 都好大機會唔會用晒, 因為邊位大機會出現distortion