[操作疑難] 830換SD卡之後相簿顯示有問題

各位ching,我部830最近換咗張sd卡之後就遇到依個問題...

我舊果張SD卡入面有好多唔同嘅folder裝住咗唔同嘅相...
換卡之前部機係可以show晒所有folder嘅...

我買咗張新卡之後,將舊卡所有嘢抄晒去新卡...
然後入卡再開返部機,部機就開始更新相簿,

但係更新完之後依家只能夠show到三個folder:「手機相簿」、「已儲存相片」 & 「螢幕擷取畫面」...
而且喺相簿果頁等一陣(3-5秒),唔揀相簿嘅話,仲會彈返出桌面,請問有無ching知道可以點解決?

各位ching,我部830最近換咗張sd卡之後就遇到依個問題...

我舊果張SD卡入面有好多唔同嘅folder裝住咗唔同 ...
C哥仔 發表於 2015-5-27 14:03

我嘅情形有D唔同, 如果想响email client (built in) 回覆再attach picture 的話, 個picture library 會用3 - 5 秒搵相, 但之後就會自己彈出去, 試過reset 部機都係咁, 最後要減少相數量一半先得, 結論係, 相太多係會另個attach picture function short short 地。........

唔係用Lumia機自己format sdcard,總係怪怪哋。咦個係經驗,但一啲都科學。

唔係用Lumia機自己format sdcard,總係怪怪哋。咦個係經驗,但一啲都科學。
wkcc105 發表於 2015-5-27 16:45

SD card 全名secure digital card,我就費事麻煩直接用電話的format 功能喇

始終係有D device真係會用SD card 的secure功能的

我新買的640XL都有同樣情況,我最後是用手机format張咭,然後由電腦抄落手機SD咭,攪掂.