嚴刑逼供 950XL

Lumia 950 XL torture tested酷刑待侯

Lumia 950 XL Bend test - Fake Liquid Cooling - Scratch Test火攻

原來950XL個cooling, 似乎只係heat pipe, 唔多似係Liquid cooling!

Lumia 950 XL torture tested

Lumia 950 XL Bend test - Fake Liquid Cooling - Scratch Test

原來950XL ...
wild 發表於 2016-1-19 17:26

緊係HEATPIPE啦...你覺得有可能有個冷頭, 有個冷排咩....

緊係HEATPIPE啦...你覺得有可能有個冷頭, 有個冷排咩....
s20021139 發表於 2016-1-19 18:02

照計入面D野熱左會變液體(果D粉)....

照計入面D野熱左會變液體(果D粉)....
DGCNYO 發表於 2016-1-20 11:31

入邊果D 粉狀既野. 我估係特別吸熱既物質. 遇熱變成liquid 或氣體 會自然流向較凍果邊卦......  冷郤後又走番去熱果邊...

入邊果D 粉狀既野. 我估係特別吸熱既物質. 遇熱變成liquid 或氣體 會自然流向較凍果邊卦......  冷 ...
556556bt 發表於 2016-1-20 12:22

原來係咁, 唔怪之得裡面咁多粉狀既野!

咁我又明白既, 如果係條Heat pipe裡面既導熱物質, 室溫下已經係液體狀態, 變熱轉氣體的話, 會導致極大膨脹好危險!

但係室溫時導熱物質係固體狀態的話, 轉熱之後都係維持液態, 膨脹程度可受控制!

原來係咁, 唔怪之得裡面咁多粉狀既野!

咁我又明白既, 如果係條Heat pipe裡面既導熱物質, 室溫下已經係液 ...
wild 發表於 2016-1-21 09:24

應該係一般低失是固,著左機己足夠液化,而熱量夠高就己經氣化

因照計液化係走唔到位,氣化去到夠涼位再凍翻做液先合理....

應該係一般低失是固,著左機己足夠液化,而熱量夠高就己經氣化

因照計液化係走唔到位,氣化去到夠 ...
DGCNYO 發表於 2016-1-21 10:49

差唔多啦. 佢, 熄左機, 靜止咁耐. 變番固體粉粒狀!
著機有Heat, 我諗就係流體. 可能 liquid 或者gas! 咁有heat 就有對流作用, 由熱既帶到冷果邊.
熱時係咩狀態,Microsoft 無乜點公佈到. 不過用家都唔使理咁多, 最緊要係cooling 到. 咁實測部機又真係唔多熱. 唔知呢個技術會唔會帶到將機既surface tablet. 可完全fanless.

熱pipe唔可以成日受撞擊,會易出裂縫到時會滲漏。因而易short底版

via HKEPC Reader for Android