今日先發覺W10個People App...

因為用PC個Windows 10時, 個People聯絡人app係唔可以好似WP7/8咁, 睇到facebook, twitter等等既Social Media!

早期既W10 Mobile Preview, 個People app亦係好似PC W10咁, 冇得睇twitter/facebook既野!

所以慣左係W10 Mobile,用facebook/twitter app睇 facebook/ twitter既posts!

今日更新完測試版10586.170, 唔覺意比我見到原來W10 Mobile個people app, 係可以好似WP7/8時, 睇到facebook/twitter!

唔知係唔係PC W10個facebook app係facebook寫既關係,所以W10 People app係唔可以睇social media既野!

到現在為止, W10 Mobile 個facebook app仲係Microsoft自己寫既關係, 個people app先至可以睇野, 但就唔可以係people直接出facebook / twitter post, 都係會跳返去facebook / twitter app做!

咁好! 等我部925返到手即刻更新黎試試

第一幅圖係Windows 10 Mobile Preview v1511 Build 10586.170, Lumia 950XL People app.

第二幅圖係Windows Phone 8.1, Lumia 930 People app.

people app.w10m.lumia 950xl.jpg

people app.wp8.1.Lumia 930.jpg

第一幅圖係Windows 10 Mobile Preview v1511 Build 10586.170, Lumia 950XL People app.

第二幅圖係Window ...
wild 發表於 2016-2-12 09:29

想問CHING, 我部640 都剛上左Win 10 最新10586.170. 我想問下你個倉頡輸入法有無wildcard character "*". 同埋打某D 字會唔會未打晒所有KEY都已經自動選左字. 另外, 校brightness 有無slider bar 俾你推幾多%.

我早排去玩百記950 demo 機. 我見到個倉頡係有"*". 同埋光暗係有得5% ,+5% 咁加上去. 但現在我只有高中低揀的.

想問CHING, 我部640 都剛上左Win 10 最新10586.170. 我想問下你個倉頡輸入法有無wildcard character ...
556556bt 發表於 2016-2-13 00:13

950XL校brightness係有slider bar可以0至100調較!

我冇用開倉頡輸入, 所以可能唔太清楚!
試過950XL加番倉頡輸入, 用手機build-in個keyboard, * 係唔work(其實都幾煩要入個*)!
如果係駁external keyboard, 頭碼*尾碼再按space, 係可以揀字!

同埋打某D 字會唔會未打晒所有KEY都已經自動選左字?
唔覺有咁既問題, 不過我真係唔識入倉頡, 所以冇得試!

950XL校brightness係有slider bar可以0至100調較!

我冇用開倉頡輸入, 所以可能唔太清楚!
試過950XL加番倉 ...
wild 發表於 2016-2-13 10:22

係囉. 我都奇怪點解落街玩個部950 有slider 番到黎640 無.
至於CJ input. 我好肯定街950 有"*" 同埋. 咁睇黎係呢個insider build 有D 古怪野.
不過呢個我都預左. 等同windows 10 desktop. 佢既insider build 好多時都係from earlier developer branch 走過黎. 有D release build 或上一個build fix 晒既野. 點知會係下一個Build 出番晒黎, 好似無fix 過咁.  所以我都會report 番. 不過睇唔睇到就唔知了.

至於倉頡打字問題. 例子: 既= aimvu. 但你只要入頭三個KEY 佢已經自動選左字. 問題係我地打慣左會打得好快. 但就唔知佢已經揀左字. 變左淨低既VU 入左第二個字.  搞到好易打錯字.