勉強睇Viu.com方法發現

見之前好似有人話Windows Phone睇唔到Viu,咁我又試吓啦
又勉強可以喎
方法
Step1 開edge
Step2.入去edge設定->網站善好設定->桌上型電腦版本
Step3.去Viu網站揀片
Step4.片無限loading時,轉畫質(之後可以轉返原先畫質)
Step5.Enjoy!
勉強睇原因
1.無廣告
2.無聲,full screen,畫質以外控制項失效
3.無字幕
4.loading及Viu水印

Enjoy!

06-05-2016 23:31Title modified
06-05-2016 23:50 Screenshot uploaded

無聲  

唔該自己攪清楚先開個教學post

Wm10 用 edge 去viu.tv 跟本乜都唔洗set 就睇到片, full screen 有聲有畫有廣告,同 desktop 一D分別都冇。

另外難道你 desktop睇有字幕冇 loading冇viu 水印??

無聲
cn98cn 發表於 2016-5-6 22:18

有聲啦
我係指無聲粒button可以用

Wm10 用 edge 去viu.tv 跟本乜都唔洗set 就睇到片, full screen 有聲有畫 ...
288538 發表於 2016-5-6 23:11

唔該你自己攪清楚先
viu.com 啦

有聲啦
我係指無聲粒button可以用
xxxxxx623 發表於 2016-5-6 23:24

個制咪係實体制囉?

Wm10 用 edge 去viu.tv 跟本乜都唔洗set 就睇到片, full screen 有聲有畫 ...

個水印都正常SIZE啦。。我以為佢講緊VIU.COM. VIU.COM 都叫做有辦法睇到。

一次過答

無限loading

個制咪係實体制囉?
556556bt 發表於 2016-5-6 23:26

個水印都正常SIZE啦。。我以為佢講緊VIU.COM. VIU.COM 都叫做有辦法睇到。 ...
556556bt 發表於 2016-5-6 23:26

水印都正常SIZE?
Full Screen 横向

Full Screen 直向

一次過答

無限loading

水印都正常SIZE?
Full Screen 横向

Full Screen 直向
...
xxxxxx623 發表於 2016-5-6 23:44

原來你真係VIU.com 個個以為你講VIU.TV

之前講過,VIU.COM 本身唔係RESPONSIVE WEB!要SET BROWSER係DT VERSION。唔LOAD既,你要quality 揀細緻。佢先曉LOAD。LOAD到可以SET番高質,但我覺得根本差唔多,同埋電話睇中間呢個都好FINE。呢個係PC都有咁情況。至於你講個LOGO水印,係因為VIU.COM 個SITE CSS 唔夾EDGE。個CSS係橫度時佢唔識SCALE DOWN番再褪番去右上角,其實佢字幕都係咁,D字無縮到架,不過大字仲好睇D啦。聲就算啦用實体制。

我係DT BROWSER,SET DEVICE MODE,試過REMOVE走個LOGO。其實只要VIU.COM 肯係CSS加番1,2句就OK晒。
本身Viu.TV 初初開台都係咁。MOBILE BROWSER無做OPTIMZIE。只後執好個CSS 即刻FIT晒!算係咁啦HTML5,唔係FLASH起碼叫做有得睇。