傳微軟擬放售諾基亞手機業務

全球智能手機銷售放緩,傳微軟擬放售2014年購入的諾基亞手機業務,並裁減手機部門一半人手,富智康為潛在買家。

回覆 1# susuyan
係富士康
今次就睇吓嗰兩位仲可以點撐
芬蘭佬今次真係死不眼閉....

賣Nokia band俾人似乎無咩問題,Nokia又無死

MS用Nokia名賣野一樣要經Nokia股東決定的....只不過轉老世

而Nokia自己本身一樣可以出機,只係唔做同想做未做到

BTW...同moto一樣,己拆,要收都收左,再賣翻個殼出去而己....

Nokia 過左30個月就點出機都得,而MS都2年無用Nokia名出機,點解賣一個有價無用既野會玩完?

而且這買賣不影響Lumia的使用權,整合到surface是喜聞樂見之事

Nokia終於有望番生

微軟除左本業, 做其他野都麻麻.

susuyan 發表於 2016-5-16 11:58

微軟的本業好多

Nokia終於有望番生
epcer 發表於 2016-5-16 11:55

富士康買band....好難講,你睇motorola....

賣Nokia band俾人似乎無咩問題,Nokia又無死

MS用Nokia名賣野一樣要經Nokia股東決定的....只不過轉老世

...
DGCNYO 發表於 2016-5-16 11:46

MS 同NOKIA 單野好似係分開晒喎.. 同埋用佢個名個Lic. 都應該就黎完. 而講既應該係原有NOKIA 既feature phone / voice only phone 等non smartphone 業務. 老實呢個section 根本同Microsoft 本業無關, 亦都唔會有乜synergy effect. 一早切走係應該啦.  
其實都係二手文黎, 要睇呢D 都係睇番一手英文source 好D.

susuyan 發表於 2016-5-16 11:58

係, 所以佢都係做番tech 野. 你唔會見佢開地產發展, 做埋超級巿場..
所以佢唔會係綜合性企業囉.

富士康買band....好難講,你睇motorola....
DGCNYO 發表於 2016-5-16 13:23

Foxconn 買brand 都唔奇. 佢地都收左sharp. 可能佢想轉型都唔奇. 做左咁多了apple 槍手. 錢係有得賺. 但孭既債都唔少呢.. 吃力不討好.

講開又講, 若果HK 有間Foxconn 又會點呢..