一週年W10 Mobile更新規格變動

Microsoft approves 7 inch W10 tablets and 9 inch W10M phones for Redstone

一週年RedStone更新就到, Windows 10 Mobile設備的硬體最低要求亦有所改變, 如最少係1 GB RAM, 解像度高既就仲要多D RAM先至得! 亦即係話, 只得512MB RAM既WP8, 係上唔到W10 Mobile!

一週年慶典尺寸方面既要求, W10 Mobile最大係9", Windows 10最細就係7"!

w10 mobile.ram.jpg

其實都合理,512真係lag既.....

唔知win10 7"仲有無平版key呢

我真係唔明, 連 iphone se 都可以塞粒 2gb ram 入去的時候, 點解 D 細的電話仲係 1gb ram?

我真係唔明, 連 iphone se 都可以塞粒 2gb ram 入去的時候, 點解 D 細的電話仲係 1gb ram? ...
snoopy11hk 發表於 2016-5-24 12:27
低階手機有必要嗎?

低階手機有必要嗎?
daemongmong 發表於 2016-5-24 12:48

堆硬件有幾難,不如試下叫佢地唔堆硬件.....

低階手機有必要嗎?
daemongmong 發表於 2016-5-24 12:48

起碼 reload 時間短好多...

起碼 reload 時間短好多...
snoopy11hk 發表於 2016-5-24 19:40

其實ram主要係用係VAG要求姐,解像度越大越食,而reload問題即係常駐ram問題,今時今日D機發熱好多都係有app唔識死....

1520都2GB ram啦,又咪900mb開始kill app....

我真係唔明, 連 iphone se 都可以塞粒 2gb ram 入去的時候, 點解 D 細的電話仲係 1gb ram? ...
snoopy11hk 發表於 2016-5-24 12:27

1 GB係最低要求, 唔係最高支援!
1 GB可以比D一千蚊左右既W10 Mobile smartphone.

Iphone se都唔係這個價!

1 GB係最低要求, 唔係最高支援!
1 GB可以比D一千蚊左右既W10 Mobile smartphone.

Iphone se都唔係這個價 ...
wild 發表於 2016-5-25 11:11

無錢買都要鬥靚spec 卦. 時下興乜都鬥一番. 但最後人人倒模咁