成日話windows 手機 將死?

好多師兄同報導話windows phone必死, 大家混合咗太多野攪亂咗, 所以MS CEO好清楚比咗訊息大家撥亂反正番. 第一, MS 主業系操作系統同軟件公司, 所以windows 10 呢個軟件系主業唔會比佢死, 而windows 10系可以調較去所有電子電腦產品, 所以亦唔會放棄任何一類, 由於底層一樣唔洗特別花好多成本處理唔同設備, 多一樣少一樣無分別, 咁無可能要cut唔攪電話嘅軟件呢個平台. 第二, 電話硬件呢樣先系MS要cut嘅業務, 系cut生產硬件, 唔系軟件生態, 所以佢一定會越嚟越減, 交返比廠商去生產電話硬件, MS專注自己長處攪好個軟件生態平台, 不過MS CEO亦講明, 如果無人去生產, 佢地會生產出少少保持住有電話系行windows 10. 所以好多D報導只系渣住一兩點就吹到天花龍鳳, 誇大失實.

新聞農場係咁上下

好多師兄同報導話windows phone必死, 大家混合咗太多野攪亂咗, 所以MS CEO好清楚比咗訊息大家撥亂反正番.  ...
webbchu 發表於 2016-6-1 12:31

呢類失實, 嘩眾取寵, 段章取義既報導, 最能引起恐慌. 聚一班hater hates 人云亦云. 呢D 內容, content farm 最鐘意. 咁先可以earn 到click 有人流. 簡單而言標題黨是也, 博大部份人都too long didn't read.  根本不會深究內容或詳細分淅, 更莫講追本尋源.  
其實行內人或作為business insider 去睇係整件事對該公司運作, 以至行業前景, 周邊既影響反而最緊要. 概不會理會係A 公司或B 公司. 若然成行都無得做, 對用家, 行家 成條CHAIN 搵食既都無好處.
以MS 做例子, 要縮smartphone 部門, 係咪代表smartphone 巿場已飽和, 無利可圖. 重心將轉移至VR AR 巿場, 與其話windows mobile 已死, 其實會唔會係mobile 已/就/將/或/可死呢?!  mobile 若死, 係死HW, SW 或所謂成個industry chain 呢? 呢D 先係才值得深究討論.

又或者PC 已死, MOBILE 或死, 全部都係偽命題, 其實同標題黨無異.

新聞農場係咁上下
DGCNYO 發表於 2016-6-1 12:33

的確, 有D 人亦喜以forward 此類news 為樂. 以圖爭取暴光. 搶佔opinion leader 位置, 所謂已擦存在怠.
因為此類消息氾濫, 所以才形成此等觀感, 予outsider一個不好既印像

但微軟已說明日後核心會專住於企業移動設備,除非將W10M當BB一般使用,否則的話,不要期望app gap問題會獲得解決。

但微軟已說明日後核心會專住於企業移動設備,除非將W10M當BB一般使用,否則的話,不要期望app gap問題會獲 ...
daemongmong 發表於 2016-6-1 13:05

其實當windows smartphone 係apple 第二, 只係D 人一箱情願既諗法. 就算佢想多D user 用 最終都希望帶番user 返回productivity circle. 至於家用消費巿場,  XBOX 應該先會係佢既主力。

但微軟已說明日後核心會專住於企業移動設備,除非將W10M當BB一般使用,否則的話,不要期望app gap問題會獲 ...
daemongmong 發表於 2016-6-1 13:05

跟本無關係,企業配套跟本一直都係MS核心....

windows mobile個自動波入唔入到,其實同UWP好有關,而MS個商業核心跟本唔單只mobile,係成公司

成個方案

跟本無關係,企業配套跟本一直都係MS核心....

windows mobile個自動波入唔入到,其實同UWP ...
DGCNYO 發表於 2016-6-1 15:27

有深入既了解。cloud first, mobile first. 中既mobile 好多以為係windows mobile 或者縮窄至Microsoft mobile phone 既mobile. 其實恰好相反. 其mobile 所指係any mobile, 正如cloud 個個以為Microsoft azure 入邊有Linux, 係代表 windows 唔掂一樣. 其實早前已經講左embrace and extend. 岩使既咪俾enterprise 用囉.. 不限於自家的.  做 ISV 仲叫做有得食..

唔打機日常使用中.快靚正