微軟承認WP失敗,會否繼續為ARM架構開發系統呢?

(以下只屬個人意見和猜測,未得到證實)

微軟已經表明今年重點不在移動版Windows,言猶在耳,數天前微軟承認WP失敗。

微軟曾經表示日後將Windows 10 Mobile對象轉為企業用家,流傳下年推出的Surface Phone亦改為x86架構,意味著可執行x86程式。

微軟將在7月推出「紅石」更新,但令人擔心微軟會不會繼續為ARM架構的W10M更新,反正W10M手機款式不多,而且市佔率相當低,UWP亦未見普及,放棄ARM架構的W10M將微軟來說未必是損失。日後將開發專注在x86架構的Windows,加上了通話功能,含有Continuum的Surface phone成為移動版的Windows,便利企業用戶,可能是微軟的救星。

當然,對ARM的WP/W10M用戶而言,絕非好事,如果微軟放棄ARM架構的開發,是時候放棄WP/W10M了。

回覆 1# daemongmong
補返個出處啦

回覆  daemongmong
補返個出處啦
cpk 發表於 2016-6-22 00:26

只是個人意見。

只是個人意見。
daemongmong 發表於 2016-6-22 00:27

咁要霸定位,等睇數字人嘅反擊

via HKEPC Reader for Android

CEO明明只系話過往嘅windows phone做法系失敗, 都無話嚟緊唔再做

(以下只屬個人意見和猜測,未得到證實)

微軟已經表明今年重點不在移動版Windows,言猶在耳,數天前微軟 ...
daemongmong 發表於 2016-6-22 00:25

Intel 都已經唔出 Atom U, 而家先轉, 會唔會轉得太遲
今年佢OS無咩大改進, 下一部手機都係轉會了

Lumia 920, Lumia1520, 950XL 俾左太多機會佢了

回覆 6# iori_hk

係cut咗smartphone 嘅atom,唔係平版嘅atom

Surface Phone有可能是將平板電腦縮小和手機化。

回覆  iori_hk

係cut咗smartphone 嘅atom,唔係平版嘅atom
aussie 發表於 2016-6-22 12:36

咁樣電量已經係極大既難題
電話同平板唔同, 平板可以無電。但手機呢?

In comments made after announcing the acquisition of LinkedIn, Satya Nadella has explained that Microsoft is still focused on mobile efforts, even though the previous strategy failed.

其實主要係認之前做既野fail....而且好明顯係有針對上代既方針的fail,去說明未來重點係服務上

“We are not building an operating system for just a single device, when I think about even Windows 10, the way we conceptualized it is, we are building an operating system for the user across all the devices. It is a service, that is how I think of it. Windows update is probably the biggest service we have because it touches 1.5 billion machines every day, and our goal is to really change what is the definition of an operating system, and operating systems for personal computing are always about inventing the next big change in input/output,” he continues.

佢無話windows10唔做囉,而且近半年都做緊.....人地想更加強個服務,而唔係只為windows phone黎個item了

斷章取意唔好咁

windows 10只要32位U就行得,ARM定x86都無問題,MTK一樣行得....