[沒有pokemon Go啦?!]WP手機說再見只是時間問題???微軟全球裁員2850人

沒有pokemon Go啦...

曾經壯志雄心的微軟,終於開始向全球手機市場低下了高傲的頭。

在長達5年的時間裡,WP手機和系統並沒有得到市場太多好評或反響,在今天微軟宣佈,他們將繼續通過精簡員工的方式,繼續在全球範圍內裁員2850人,進而加速自己退出智能手機業務步伐。

其實早在去年,從各種方面都可以看出,微軟對自家Win10手機業務都不想去打理,lumia 950/950 XL銷量差強人意,Win10手機系統更新更是讓用戶望眼欲穿。手機系統市場,依然屬於iOS/Android這兩大巨頭。

今年第一季度,Windows手機在全球智能手機市場的份額不到1%,而Android的份額為84%,蘋果iOS的份額為15%。Android佔據著用戶基數,iOS豪奪著用戶利潤,微軟在夾縫中已經被壓制著喘不過氣來。

也許今年,也許明後兩年,我們就要與WP手機,徹底再見了!

https://www.chiphell.com/thread-1623430-1-1.html
https://www.chiphell.com/thread-1623430-1-1.html

老老實實WP會隨WIN10PC的流行,UWP應用感覺愈來愈多,應該5會死著

在長達5年的 ...
Grizzlee 發表於 2016-7-29 22:55

最好笑既就係經常有人斷章取義!
chiphell既post, 就話來源係eastday, eastday就話來源係techweb.com.cn, 冇錯techweb最後面有個cn, 來來去去都係內地圈內既所謂新聞既結論!

唔抄走D無謂人, 又點可以遲D請返D做到野既人返來!

而最重要既就係MS仲係賺好多, 並無出現Profit大幅倒退, 睇下股價就知, MS唔似Intel, 產品較多樣化! 有雄厚既財力不斷開發!

"WP手機,徹底再見了", n年前已經有人係咁講, 你同以前果D傻仔咪一樣講緊同一樣既大迷信, 講緊D基本上唔會短期內發生既野!
咁一百年一千年一萬年又冇人咁話你錯既, 到時都轉左第2樣產品!

買個Nokia返來, 對MS來講只係細數目, D人唔岩用, 就要離開!
MS唔係Nokia Fans, 唔會將Nokia當做手機之神, 冇佢唔得!

有冇pokemon go, 對於好似我這類既Windows用家來講, 根本就冇所謂, 反正都唔會化時間玩D咁既野!
正如Windows 10 PC都冇pokemon go, 唔通我就唔用PC咩?

microsoft deals.jpg

最好笑既就係經常有人斷章取義!
chiphell既post, 就話來源係eastday, eastday就話來源係techweb.com.cn,  ...
wild 發表於 2016-7-30 10:23

其實 MSFT 做 M&A 做得幾差下
買的都係高 premium low value add 又無咩 synergy
以前的 msn, 而家的 skype
Nokia 又係咁
即將的 Linkedin 都係咁

目前WINDOWS PHONE就係平價黑莓. 據知有地方政府用佢做野. 因為冇咩野人有興趣, 所以相對地安全且成本低. 甚至連保安專家講, 貴就黑莓平就微軟. 我相信有人噉講.

基本上, 如果冇大客支持, 基本上就玩完. 你睇下微軟整合能力, 比起兩者高好多. 僅次於黑莓. 當然, 微軟同黑莓做既有唔同. 流動機好平但中央系統好昂貴.  但黑莓則確保內外密密實實外, 甚至有特製服務(通常為EAL 5或以上).

老老實實WP會隨WIN10PC的流行,UWP應用感覺愈來愈多,應該5會死著
ansonlyk627 發表於 2016-7-29 23:56

有youtube未?
UWP宜家越黎越多囉, 得DX games
好多舊metro app都冇更新. 唔知代表乜

有youtube未?
UWP宜家越黎越多囉, 得DX games
好多舊metro app都冇更新. 唔知代表乜 ...
044003 發表於 2016-7-30 12:20

google唔俾出,日日youtube?

mytube仲好用過Android youtube lol

MS會寫唔到youtube?用腳諗都知

其實編野跟本只係自已作落去,早在上半年已經整合部門

Win10 firmware已經整合曬去surface,而以前nokia lumia好多都炒

預告咁耐都可以作真係世界級

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - Windows Phone 10

在長達5年的 ...
Grizzlee 發表於 2016-7-29 22:55

其實wp機賣得都算平,係冇ios和android咁多apps而已。要求不高既用戶,基本上都夠用,作為商務用機不錯。只可惜近來新型號不多,店鋪賣完唔返貨,好似被人陰乾。

原來這位Grizzlee有前科鍾意用chiphell出D愚人節消息