[轉載]新工具令舊Lumia升級Win10Mobile

雖然全球使用 Windows Mobile 手機的用戶只剩下 1%,但 Microsoft 依然為用戶提供 Windows 10 Mobile 的週年升級。可惜有很多 Lumia 舊機會被拒於門外,無法升級。最近 XDA 討論區的 Dormant Hacker 團隊開發了一套軟件,為舊機用戶提供升級。

這套非官方的軟件 DHT Upgrade Advisor 能夠瞞騙系統,讓系統以為連接的 Nokia 或 Microsoft Lumia 手機是 Lumia 950XL,從而成功透過 Windows Insider Ring 安裝 Windows 10 Mobile 週年升級。不過這套軟件並不支持 512MB RAM 的手機,亦無法由 Windows Phone 8.1 升級至 Windows 10 Mobile。

來源:XDA-Developer

http://unwire.hk/2016/08/15/xda- ... obile/mobile-phone/

扮都扮640 la....950XL 個fireware實出事,應該得HTC W8果D會正常

BTW...新機1%不等同使用...

買部550都唔洗4舊,何苦呢

買部550都唔洗4舊,何苦呢
nivlacckw 發表於 2016-8-17 00:14

有D 咩唔知邊道出黎既死硬派係一定要有NOKIA 字樣. 再伴以話舊機無得upgrade 又會話舊機咁廢為樂.
或者佢地想有舊野日對夜對去提醒自己當初點解只懂盲撐, 今日就日日盲反.

回覆 4# 556556bt

相信唔係個個都盲撐,而係心痛一個咁好的os會被微軟攪成咁而覺得可惜,而唔係Ching你所講盲反。
可能有人會覺得你盲撐

回覆  556556bt

相信唔係個個都盲撐,而係心痛一個咁好的os會被微軟攪成咁而覺得可惜,而唔係Ching你所講 ...
roycck 發表於 2016-8-17 14:27

哈哈,我睇到既岩岩同你相反。你口中既心痛既version 基本係最差,最九唔搭八既版本. 果時既WIN7 ~ WIN 8 Mobile 根本係倒後行, 相比之前WP 6 或我第一代用既Windows Mobile 2003 黎得更混亂. 或者呢個就係光明之前既最黑暗.

數年前既LUMIA根本係一個毒瘤, 咁家陣back on right track. 不用盲撐, 只要"樂觀其成" 已經足夠.
其實任何既"盲" 先係最可惡, 做咩都好, 各走極端才是係最具破壞性.

我一路都叫人做建設性既野, 不喜就勿用. 因無人迫你用. 用左有咩不滿又如你所說係支持既咪feedback 囉. 覺得唔對路咪離開囉. 就係咁簡單. Lumia 佢賣一萬, 我唔會買. 佢賣兩三千至平至數百咪"抵"玩囉.
Worth to play, no harm and see what it achieve 囉..

上得黎forum 就梗係想搵好料, 有用既sharing. 如果淪為BB forum 怨婦版, 失敗大同盟係人都走啦.

回覆 6# 556556bt

多謝Ching賜教,我今日真係學到好多嘢

回覆  556556bt

多謝Ching賜教,我今日真係學到好多嘢
roycck 發表於 2016-8-17 14:45

唔使謝, 我都只係想呢道多d exchange.
老實講, 佢唔得都唔會花時間去deal with. 副機 做testing 有樂趣. 自己feedback 寫幾句. 佢地有respond 見到有改進, 個involvement 都唔錯.

當然講到明, 若你只係purely user, then don't play this game.

回覆 6# 556556bt

forum 有多點師兄呢類人真好, forum 嘅感覺都成熟咗

哈哈,我睇到既岩岩同你相反。你口中既心痛既version 基本係最差,最九唔搭八既版本. 果時既WIN7 ~ W ...
556556bt 發表於 2016-8-17 14:43

讚!!!!
師兄真係討論區中一個好榜樣。