支援USB Audio 2.0

剛巧睇到reddit有條post關於: Lumia 950 - Does it support USB Audio Out?

最新測試版, 個USB port己經支援USB Audio 2.0, 暫時只支援USB Audio 1.0 錄音!
鍾意玩DAC既, 就可以試下啦!

Search下搵到 Native USB Audio 2.0 Coming to Windows 10, 如果部W10 Mobile手機係有USB host mode(我估即係插隻USB手指落去係讀得到裡面既野), 就會支援USB Audio.

USB Audio 2.0錄音功能, 就要遲D先至有!

Windows 10 Mobile also supports USB audio on devices that include USB host mode, such as the Lumia 950.

無1520份

無1520份
DGCNYO 發表於 2016-12-10 10:23

哈哈.. 唔知係咪為左windows on arm phone or cellular PC 做準備.

btw, lumia 650 unlock, 75CAD

哈哈.. 唔知係咪為左windows on arm phone or cellular PC 做準備.

btw, lumia 650 unlock, 75CAD ...
556556bt 發表於 2016-12-10 13:43

又多件玩具玩!

無1520份
DGCNYO 發表於 2016-12-10 10:23

下年出Creators Update重大更新時, 估計到時會有新手機出!
我見外國(唔記得係咪美國)仲係清緊640, 真係好奇怪!

我見鴨街mphone, Windows Phone擺出來都冇寫價錢, 我估間鋪都應該清晒貨!

下年出Creators Update重大更新時, 估計到時會有新手機出!
我見外國(唔記得係咪美國)仲係清緊640, 真係好 ...
wild 發表於 2016-12-11 09:47

唔敢講會唔會勁多機, 況且D 機既spec 應該target enterprise 客.

另外, 琴日有文話已經可以compile ARM code run 係windows on arm. 有人攞左putty 同7zip source code 就咁output arm base 既code 去run on snapdragon 820.  

若果出年release 應該幾好玩. 不過機種會係cellular PC 既tablet 定係keep 住大電話呢個form factor 但會行一個phone shell 既UI 呢就不得而知了.

響荃灣見到有Type-C耳機,問人借來開盒插落950XL無反應,福仁見Type-C轉3.5mm線又唔係咁想做隻white mouse

響荃灣見到有Type-C耳機,問人借來開盒插落950XL無反應,福仁見Type-C轉3.5mm線又唔係咁想做隻white mouse  ...
寂寞的FSY 發表於 2016-12-20 02:01

要係最新測試版W10 Mobile OS才有USB Audio 2.0功能!
正式支援就要等2017年既重大更新Creators Update了.
最新測試版, 個USB port己經支援USB Audio 2.0, 暫時只支援USB Audio 1.0 錄音!

至於Type-C轉3.5mm, 就真係唔清楚是否支援.