Galaxy Note 越用越慢

Galaxy Note 越用越慢

情況如 windows 一樣,可能裝太多APPS、太多APPS同時RUNS緊

唔知有無好方法優化呢?
又或者可以點做呢?
謝謝

因為裝左既app..有機會開background野run..無用既真係remove緊d

因為裝左既app..有機會開background野run..無用既真係remove緊d
siuba 發表於 2012-5-15 22:06

但我好多時都已用 task killer 殺晒,都仲係慢,
係咪會有點自動常駐的呢?
有無方法找出來殺之呢?
謝謝

有無方法找出來殺之呢 ...
dearkaki 發表於 2012-5-16 01:07

android係咁..kill黎無用的..
你入去個app度停用佢仲好.. 好多野唔駛用的..
e.g. google talk..
仲有唔好裝咁多IM了...LINE係其中一個極食的..但要用都無法..頂晒裝LINE+Whatsapp就得了..
facebook..google+果d自己彈出黎就算吧..你入去睇先至load..唔好等佢auto refresh出..咁佢就唔會留係background...

有無方法找出來殺之呢 ...
dearkaki 發表於 2012-5-16 01:07

有D APPS你KILL完佢會重新開過,不停咁又開又熄可能會仲食電..
你睇下有咩無用既APPS產左佢好過啦...
系統D APPS就..唔熟就唔好搞(就算產都要ROOT左先產到)

就住咁用 . . . . 真係好不是味兒喎 ! 都係時候 睇下啲 2GB Ram + 4cores 機種 , 唔知解唔解決到呢啲問題呢

如果你上左4.0 .. 會好好多..同埋有得set幾多個background..

如果你上左4.0 .. 會好好多..同埋有得set幾多個background..
siuba 發表於 2012-5-16 02:29

stay係background其實唔會食resource(除左唔夠ram係咁kill又係咁cache)
最攞命係stay係services個d
e.g. 垃圾fb app, 我disable晒auto update, notification佢都要長stay係service仲要食我5x mb ram, del左佢即係慳好多電

btw, 1gb ram既機真係唔洗裝auto task killer
自己間唔中mon住services有無自己唔用既app又hold住係度既disable左佢/del左佢就得了.
更甚既可以root機用titanium backup del左堆唔用既system app (e.g. *** social hub個堆)

stay係background其實唔會食resource(除左唔夠ram係咁kill又係咁cache)
最攞命係stay係services個d:dizzy ...
akitohk 發表於 2012-5-16 10:52

但情況好嚴重,聽歌都會窒呀

master reset 個部機,唔洗煩.