[實用軟件] 自家創作 香港股票鴨 免費財經股票 app

小弟自家編程o既 app 叫 "香港股票鴨" HK Stocks app, 利用各方香港股票數據, 集結而成此 app, 小巧方便快捷, 助您快速掌握個股走勢, 穩操勝算.
歡迎下載及留評, 多謝支持.
https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_bccyuen.hkstocks

雖然支持樓主創作 但係依家實在太多即時報價app 實在無咩大作為

請問你的股價來源是哪裡?

所有股市報價﹐都必須得到聯交所的書面批准的﹐樓主必須小心處理。

如有問題或懷疑﹐先把apps 下架處理﹐再與聯交所查詢﹐免招法律問題。

多處來源, 例如自訂股票組合中的股價係來自 Yahoo Stock Quote API.
http://cliffngan.net/a/13

請問你的股價來源是哪裡?
chichoi01 發表於 2012-7-30 13:25

多謝 ching 意見.

不過小弟嘅程式定位係瀏覽器, 而並非股市報價機, 不過要睇即時報價, 都可以用程式中嘅自訂捷徑連結去各大財經網站睇到.

所有股市報價﹐都必須得到聯交所的書面批准的﹐樓主必須小心處理。

如有問題或懷疑﹐先把apps 下架處理﹐ ...
peter_chan 發表於 2012-7-30 14:51

多謝 ching 支持.
其實我寫 apps 全部都係寫俾自己用嘅.
就好似呢隻咁, 我試過晒出面 d 財經 apps, 都冇一隻啱自己心水, 先至的起心肝寫隻嚟俾自己用是也.

雖然支持樓主創作 但係依家實在太多即時報價app 實在無咩大作為
ben20034 發表於 2012-7-29 22:01

多謝 ching 支持.
其實我寫 apps 全部都係寫俾自己用嘅.
就好似呢隻咁, 我試過晒出面 d 財經 apps, 都冇一 ...
byuen 發表於 2012-7-30 23:20

自寫自用無問題﹐但放上play store 便有問題。

雖然你用第3者的api 去取資料﹐但唔代表第3者同意你這樣做﹐也不代表聯交所係accept的。

所以﹐你沒有任何的書面批准之前﹐還是下架吧﹐個apps 留番自用。
因此而惹上官非﹐很不值的。