如何才能在WHATSAPP設為不自動下載圖片與影片?

舊版WHATSAPP有此功能
但我剛換了新機,裝了WHATSAPP全部圖片都自動下載
我現在還是低用量上網計劃呀!
所以這個一旦朋友SEND D影片來,便很易超標了

朋友SEND既影片並不是不想接收,只是想留待WIFI時才接
若還可以控制我何時下載相片影片,我就可以好好地控制用量

請問,如何才能把它弄番出來?

你個咩plan 呀?
whatsapp send 黎既圖唔過150k,片唔過12mb
你想點爆

PS:方法請善用『搜索』功能

舊版WHATSAPP有此功能
但我剛換了新機,裝了WHATSAPP全部圖片都自動下載
我現在還是低用量上網計劃呀!
所以 ...
photohk 發表於 2013-5-27 22:14

你要先找番個舊版的whatsapp, 裝左之後, 先設為不自動下載, 之後才upgrade去最新版.

你要先找番個舊版的whatsapp, 裝左之後, 先設為不自動下載, 之後才upgrade去最新版. ...
traveller 發表於 2013-5-28 08:46

之前試過,呢個方法唔係百分百Work,而且,依家嗰個所謂嘅舊版本,都唔知Whatsapp仲支唔支持?

如果真係咁擔心自動收圖片及影片,可以考慮直接轉非官方嘅Whatsapp+。

之前試過,呢個方法唔係百分百Work,而且,依家嗰個所謂嘅舊版本,都唔知Whatsapp仲支唔支持?

如果真係 ...
mdws2002 發表於 2013-5-28 08:52

whatsapp+?
有D咩分別?

whatsapp+?
有D咩分別?
wongcc2006 發表於 2013-5-31 15:52

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1624514
我就咁望落去睇到最大嘅分別係綠色icon轉咗做藍色icon。
當然,是否自動下載圖片一欄,有得俾返你揀用定唔用。

用  WhatsApp+ 啦. 上次SEND 個43MB 影像檔比成組人, 個個都冇得唔DOWN.

好奇怪, 今朝update左去2.10.657 又多番個option選擇是否下載媒體
仲可以選擇wifi, 數據時是否自動下載邊樣
唔知係咪岩岩新加入的功能, 因為近幾次update後連個option都唔見埋
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好奇怪, 今朝update左去2.10.657 又多番個option選擇是否下載媒體
仲可以選擇wifi, 數據時是否自動下載邊樣 ...
prowede 發表於 2013-6-17 10:27

已更新,感謝告知。