中文輸入法有無打每個字頭碼可以出到1句?

如果拼音輸入法
打jt 就會出到今天
但係我唔識拼音輸入法
有無廣東話拼音或速成
最緊要有學習功能
thanks

Simplified CangJie Keyboard  好用到不得了  中英唔洗轉  用過既字有記錄  大量俗語 潮語    成句出就冇  不過有相關詞

http://www.ringhk.com/news2.php?id=5223

其實點出一句?
廣東拼音咁...
「A」可以AH(亞)、AI(哎)
要 key 一個字母代表一句?
N 年前嘅輸入法已經玩緊...
key「A」顯示「1. AH(亞)、2. AI(哎)」畀你揀。

最重要都唔喺 key 乜 show 乜...
而喺你放棄學習輸入法,反而行回頭路去死背字母代碼表!

e.g. 「出」呢個字。
倉頡碼「山山」
廣東拼音喺「CHUT」
用字碼...就要背誦廿幾個英文字母背後代表乜嘢中文字!

回復 3# epc08

佢意思係打句中文字每個字既拼音字頭
e.g.  小朋友 Siu Pang Yau  佢淨係打"s p y" 三個字母就打到"小朋友"三隻字

回復 4# babaloky
正解

回復  epc08

佢意思係打句中文字每個字既拼音字頭
e.g.  小朋友 Siu Pang Yau  佢淨係打"s p y" 三 ...
babaloky 發表於 2013-6-4 21:21

當然知樓主意思。
不過呢個問題正正就喺輸入法所謂嘅學習功能。

當第一次用...
s > p > y >> 唔識配對到字

使用者意向...
s>小、p>朋、y>友

基於”粵語同音字”問題
s>小, 少, 筱, 篠, 謏
p>朋, 憑, 馮, 硼, 倗, 堋, 弸, 淜, 磞, 鬅, 榜, 搒, 篣, 蒡, 輣, 傰
y>有, 友, 誘, 莠, 酉, 牖, 禸, 卣, 羑, 庮, 銪, 槱, 煣, 輮, 蹂, 輶, 韖, 栯, 粈, 苃

實際輸入又點?

到第二次用...
s > 少、p>馮、y>誘...?

問題喺,使用者點樣要輸入法去學習幾時用邊組字?
淨喺用同音字,使用者 key 入英文字母後都要”揀字”!
n年前嘅倉頡,就喺為解決選字問題而發展出一套析字方法,再用該方法直接打出想要嘅中文字。

好似好煩?
當你將英文字母a、b、c、d、e...睇成中文輸入法嘅字碼...
英文打r、i、g、h、t>right
中文打”一卜中一+space”>正、”一口人月土+space”>確
大家未又喺 key 一輪先可以輸入到相對嘅字。

*所用嘅為 " 粵語拼音 "(唔同”廣東話拼音”)

想煩少D嘅...都喺學習一套隨手執起都用到嘅輸入法。

回復 6# epc08

注音同拼音輸入法都有呢個功能

唔知原理又係點呢?

不過我唔知佢有無學習功能...

可能只係本身字碼表入左
好似2樓個SIMPLIFIED CANGJIE咁
打CWB會出到銅鑼灣

回復  epc08

注音同拼音輸入法都有呢個功能

唔知原理又係點呢?

不過我唔知佢有無學習功能...

可能只係 ...
kanid 發表於 2013-6-5 11:38

SIMPLIFIED CANGJIE,打 CWB 出到”銅鑼灣”
應該屬於”客制自定”...即喺屬於”個人專屬字典”。
*其實 key 入C、W、B之間,系統反應查實喺”搵字”...時間一到,辨認到喺”CWB”就出”銅鑼灣”畀你。整個過程,系統就游去搵系統原生字典>再去搵客制自定字典>原生字典>再去搵客制自定字典...,睇吓喺邊搵到”C、W、B”!

純學傳統輸入法(e.g. 倉頡、速成)
優:免費、一埋位就可以上手
劣:齋打,無學習功能

喜歡用更簡化、易記嘅輸入法(e.g. 九方...)
優:可作客制化學習
劣:什麼客制化都要”跟人”,不一定周圍可用

PC、Android、iOS 一樣,各有各優劣。

Simplified CangJie Keyboard  好用到不得了  中英唔洗轉  用過既字有記錄  大量俗語 潮語    成句 ...
乜都唔識 發表於 2013-6-3 00:21

好推介,已轉用