[操作疑難] 如何「完全地」 backup whatsapp history?

一直先.....
1: 在 whatsapp 內按「設定>對話設定>備份對話」
2: 再 copy and paste 電話內的 whatsapp folder 去外置 sd card
3: 洗 andorid, 抄回手機,再裝 whatsapp 程式

但 restore 後,總 miss 去 backup 前近幾日的 message

請問我咁 backup, 係咪有問題呢?
謝賜教

我的低能見解:

A:先CLOSE晒所有"運行中"的程式,
B:然後"FLIGHT MODE",
C:跟住從新開機

最後先做1,2,3!!

關鍵在于:
1 備份前有否upgrade到最新Whatsapp版本
2 安裝Whatsapp,抄folder,與啟動Whatsapp流程次序有 ...
starwise 發表於 2014-7-6 00:52

安裝Whatsapp,抄folder,與啟動Whatsapp流程

次序應該係點呢?

安裝Whatsapp,抄folder,與啟動Whatsapp流程

次序應該係點呢?
dearkaki 發表於 2014-7-6 01:04

我習慣

1.安裝Whatsapp

2.抄folder

3.啟動Whatsapp

我習慣
先抄folder
再裝whatsapp
再啟動whatsapp

我習慣

1.安裝Whatsapp

2.抄folder

3.啟動Whatsapp
別問我是誰 發表於 2014-7-6 01:29

依師兄既次序,有無試過 miss message 呢?

我習慣
先抄folder
再裝whatsapp
再啟動whatsapp
SoCold 發表於 2014-7-6 01:31

dearkaki 發表於 2014-7-6 01:36

沒有
不過會用titanium backup做保險backup多次

dearkaki 發表於 2014-7-6 01:36

好耐之前試過 但過幾日又出現返 好奇怪 最近多次都好正常

我每次都係幫人換機過資料 所以 Whatsapp 資料夾我會將佢壓縮

再傳到另一部機解壓