[實用軟件] 芝麻來電

Welcome any comment or suggestion:

http://hongkongjunkcalls.techmaxapp.com/guide/

https://play.google.com/store/ap ... p.hongkongjunkcalls

一時間百花齊放!!

接受另一種廣告去擋電話廣告,咩道理?

eeeuser 發表於 2015-10-13 09:22

睇 同 聽 既分別 

你睇我廣告 我幫你擋聽講告 

係咪傳說中的 等價交換 

睇 同 聽 既分別 

你睇我廣告 我幫你擋聽講告 

係咪傳說中的 等價交換  ...
別問我是誰 發表於 2015-10-14 19:21

咁要搵多隻聽我廣告但幫你擋睇廣告既apps

via HKEPC Reader for Sony Xperia Z Ultra LTE+

eeeuser 發表於 2015-10-13 09:22

小熊都係咁
只係小熊有付費版,無廣告
PS.你唔係諗住唔付出就老馮要人寫apps同維護呀?

via HKEPC Reader for Sony Xperia Z Ultra LTE+

支持本地軟件

其實我唔介意比錢, 雖然這期都出左好多同類的app, 但這個apps的permission要求比較合理…會考慮出收費但冇廣告的version嗎?

回覆 8# liok

小小個人分享:
收費無廣告 = 普遍用家覺得不斷免費更新維護係理所當然 ( 所謂的$10大爺, 覺得買斷左 ), 開發者並不好受
我相信這個正是小熊的情況, 開發者賺不到錢, 但用家仍然期望不斷更新改進, 其實是很痛苦的, 很多用家都會直接寄電郵給開發者投訴或詢問
不斷更新維護而沒有長遠的收入模式不太可行
廣告或月費適合長期營運, 所以小熊而家就轉做這個模式

加入廣告係一貫做法, 其實效果一般, 因為廣告係需要click左先收到多小小錢, 而做一個收費項目比加一個廣告更加費時, 現時還是做好功能, 支持本地軟件

對我來說,舊版小熊來電優勝之處就是有不同的攔截方式。例如,我在公司時會把手機飛線到公司電話。如遇到推廣電話,一般來電攔截只會提供普通的攔截 (block),那就會讓來電飛線到我公司電話,一樣對我造成滋擾。

但舊版小熊來電能提供更多的攔截模式,如接聽後立即掛斷(只限root user), 這就滿足了我的需要,既可攔截電話,又不會把來電飛線。

註:我現在用的是舊版的小熊。