[操作疑難] 通訊錄存在, 但電話紀錄全部冇晒名

請問各位, 有咩情況下通訊錄既人係存在, 但電話紀錄就全部冇晒名只顥示number, 係點解呢?

p.s android 5 謝謝

請問各位, 有咩情況下通訊錄既人係存在, 但電話紀錄就全部冇晒名只顥示number, 係點解呢?

p.s android 5  ...
惡魔城城主 發表於 2016-7-21 17:10

Save係Google Account?
如果係嘅話,試下清空個通訊錄再同步過。

Save係Google Account?
如果係嘅話,試下清空個通訊錄再同步過。
mdws2002 發表於 25-7-2016 09:07

以前好似都試過一次係咁(唔係同一部機), 係android問題? bugs? 通常咩野事會遇到知道嗎? 謝謝

以前好似都試過一次係咁(唔係同一部機), 係android問題? bugs? 通常咩野事會遇到知道嗎? 謝謝 ...
惡魔城城主 發表於 2016-7-25 09:30

呢方面我都唔清楚夠竟係機問題定係Google問題。
有陣時同步完會偶爾出現咁嘅情況,去睇返個Google Account,佢又會顯示聯絡人同步發生問題。
通常再Sync多次,而且又係完整完成嘅,就無問題啦。

呢方面我都唔清楚夠竟係機問題定係Google問題。
有陣時同步完會偶爾出現咁嘅情況,去睇返個Google Accoun ...
mdws2002 發表於 2016-7-25 09:34

可能係country code問題,google account或android設定了不正確的country code以致match失效。

可能係country code問題,google account或android設定了不正確的country code以致match失效。 ...
headuck 發表於 25-7-2016 09:46

咁....可以在系統SET好COUNTRY CODE +852嗎?

咁....可以在系統SET好COUNTRY CODE +852嗎?
惡魔城城主 發表於 2016-7-25 10:06

可以試下contacts manual加+852,再打入識唔識認先。

可以試下contacts manual加+852,再打入識唔識認先。
headuck 發表於 25-7-2016 10:55

一改一改no. , 唔洗加+852都會即刻認番

一改一改no. , 唔洗加+852都會即刻認番
惡魔城城主 發表於 2016-7-25 11:14

咁部機OK,可能Gmail問題,可以check下Gmail default country code有無set香港