可唔可能張八達通都食埋落手機到?

依家連credit card都可以,,,可唔可能張八達通都食埋落手機到?
第日手機包哂credit card, 八仔,,,最後只係差身份證

依家連credit card都可以,,,可唔可能張八達通都食埋落手機到?
第日手機包哂credit card, 八仔,,,最後只係差 ...
longleg 發表於 2016-10-30 17:10

你唔知有八達通Sim咩?CSL出嘅。

第日手機包哂credit card, 八仔,,,最後只係差 ...

8仔公司肯唔肯合作係另外一個問題
日本ip7已經支援sony felica技術, 可以將suica嗰類ic card放入電話用

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

你唔知有八達通Sim咩?CSL出嘅。
tong6388 發表於 2016-10-30 17:17

緊係知啦,,,但係夠你用apps食埋張八仔方便咩?

8仔公司肯唔肯合作係另外一個問題
日本ip7已經支援sony felica技術, 可以將suica嗰類ic card放入電 ...
pc323 發表於 2016-10-30 17:27

我知~~~ 其實八仔比人食埋落電話佢都有好處架....

我知~~~ 其實八仔比人食埋落電話佢都有好處架....
longleg 發表於 2016-10-30 21:06

睇怕八仔實唔肯,因餘額,積分等要存落手機,到而家都唔係行online。

睇怕八仔實唔肯,因餘額,積分等要存落手機,到而家都唔係行online。
tong6388 發表於 2016-10-30 21:48

八達通係故意唔行online的﹐主因係交易速度﹐其次係連線真係有技術問題的。

而家什麼android/apple pay﹐講穿其實係信用卡﹐都受到商戶去銀行取app. code限制﹐點快都要兩三秒﹐八達通係1秒之內完成。

而且﹐通訊網絡在香港可以講做得好好﹐但點都會有死位﹐offline交易可解決這方面問題﹐唔會因為網絡問題而用唔到。

所以﹐八達通唔會全面改做online system的。

PS. 而家要用八達通sim 主因係要寫交易紀錄及本身的卡號在sim卡﹐所有資料都加密儲在sim之上﹐而不是手機的﹐以免你換手機便交易紀錄出錯。

把身份證放入手機套

有左好耐啦

緊係知啦,,,但係夠你用apps食埋張八仔方便咩?
longleg 發表於 2016-10-30 21:05

唔係好明. 假設真係做到. 一個 app 次次交易如果要用另一張就要事前選卡. 點會方便過而家獨立運作?