蘋果日報個app做乜成日都GPS? 對佢有乜用?佢真係好想知我每刻身處邊度?

有啲app都係咁

用android 6.0 的新功能,block掉gps存取功能。

根據地區出地區新聞?

via HKEPC Reader for Android

大數據分析
基本上生果app第一次用問你年齡層已經開始分析你
知道你邊個年齡層,係邊度睇邊啲新聞或者廣告,然後針對你嘅使用習慣推高一啲你有興趣嘅新聞或廣告

大數據分析
基本上生果app第一次用問你年齡層已經開始分析你
知道你邊個年齡層,係邊度睇邊啲新聞或者廣告 ...
chris230725 發表於 2016-11-26 09:38

正解,好多app宜家都0甘做

正解,好多app宜家都0甘做
abio23 發表於 2016-11-26 10:11

但係coarse location(Wifi或基站定位)已經準到幾個街口內,對一般廣告,知你住咩分區,有無/響咩區返工應好足夠。
GPS咁食電,主動開啟收集數據唔合理,可能係bug,又或者有其他目的

用android 6.0 的新功能,block掉gps存取功能。
peter_chan 發表於 2016-11-26 09:17

block權限係小米幾年前嘅舊功能。。。   

我發覺差唔多個個app 都要求 GPS location

block權限係小米幾年前嘅舊功能。。。   

我發覺差唔多個個app 都要求 GPS location ...
low 發表於 2016-11-26 12:44

隻App有GPS權限,佢出廣告時如果用戶開了GPS便可順便讀埋精確位置,唔使靠coarse location(要send資料wifi/base station資料去google仲位置),但除非地圖/導航/紀錄/搵附近地方之類由用戶要求精確定位的App,一隻同精確位置無關的App為廣告targeting而自行開啟GPS定位,便有些過份,亦可能一直傳送你的位置,正常廣告商library即使App有權限亦不會如此做。