仲有無app支援香港號碼國際漫遊?

Ajura / Roamer / Youroam 等app相繼唔再支援香港號碼? 除咗以上3個, 仲有無其他app支援香港號碼有國際漫遊? 接聽要收錢都唔緊要? 但唔好好似一般漫遊收$10一分鐘就ok.

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# tl1014

你可以用app申請一個免費的美國電話號碼,這美國號接聽免費,撥打出去才要收錢,外遊前,用香港信X的國際飛線漫遊,將香港號飛到美國號,用申請免費美國號的app來收聽香港飛線來電,只要有數據,外遊時便可收到來電。

信X國際飛線漫遊飛去美國電話號碼HK$0.48,用這方法會便宜好多.....

回復 2 #zakumark

Thanks Ching~{

但係信X個國際飛線係咪0月費? 接/打電話先收錢? 駛唔駛定時定候入$50/$100去續命? 佢網頁好似無講...

回覆 3# tl1014

信X唔用唔收錢,餘錢無限期,我增值了一次$100,用了三年多未再增值,現仍有餘錢幾十元,你無錢時可以在7仔/網上增值,亦可登入網頁修改飛線號碼,但記得要取消信X的sms失call提示(每次$0.5)。

回覆  tl1014

信X唔用唔收錢,餘錢無限期,我增值了一次$100,用了三年多未再增值,現仍有餘錢幾十元,你 ...
zakumark 發表於 2017-1-2 23:52

係咪香港電訊商趕盡殺絕?! 連免費美國號碼app都唔支援香港, 例如:Talkxxxxx。另外, 說X/叮X話送美國號碼, 其實都係要錢!

仲有無app推介? 唔通最後要俾$150/3個月買個skype number??

回覆 5# tl1014

可用GrooVe IP VoIP Call app申請免費美國號

PS: 直接用信X將自己香港號飛去美國號,用app接聽來電

點解唔30蚊一個月申請個hello喂~
http://www.threebb.com.hk/service/helloway-tc.html

一係comnet 個voip~
https://www.comnet-telecom.com.h ... -phone/comnet-phone

再唔係轉台用csl ,有個免費app ,不過依個要wifi 先login得~

點解唔30蚊一個月申請個hello喂~

一係comnet 個voip~

再唔係轉台用csl ,有個免費app ,不過依個要wi ...
kannet 發表於 2017-1-6 10:53

其實還有很多方法,我只是假設樓主去幾日旅行,提供不用月費而簡單接聽漫遊電話的便宜方案。

我有用King傾,待機等收call好唔穩定,時常彈app,好易失聯,打出電話是ok穩定的。

如長期在外地,當然全包月費好。

回復 8 #zakumark

多謝2位師兄, 其實我唔係去旅行, 係一個月會出trip幾次, 有即日, 有幾日, 有時啲客要搵我, 無理由叫人打長途。之前roamer好好用, 接聽免費又可以直接用返香港電話, 電訊商雖然都有類似app, 但試過個app自動停止, 到老細打長途來先知, 當然俾佢x到暈????。

回覆 9# tl1014

D客冇 WHATSAPP?WHATSAPP 已經可以打電話好耐