手機nonroot必備app

各位Ching有無好app推薦呢?
家下5.7"機用緊Swiftly switch,但係有d bug同埋個back button要等佢load所以唔係咁滿意
考慮緊科唔科水好

Automateit都係一個好用app,已經科左水,不過好似多d人用tasker,但係無免費版試下先所以都係用automateit算?

回覆 1# weirdoxlee

冇話冇root一定要嘅apps,最緊要係唔好亂裝apps

回覆  weirdoxlee

冇話冇root一定要嘅apps,最緊要係唔好亂裝apps
chromechan 發表於 2017-1-1 22:03

又唔係咁講啊Ching,cloud,map,各類messager已經係現代人手機必備用品
    Swiftly switch呢類edge gesture app用大mon機真係要裝,唔裝用到手斷
    Automateit/tasker可以幫手自開關wifi,轉sound profile,屏幕光度,到屋企自動disable screen lock,我覺得咁先叫智能手機

回覆 3# weirdoxlee

我最多咪就係得Google Drive,Google Maps,Whatsapp,少少遊戲

如果要我介紹的話,我會介紹Pushbullet,一個多裝置檔案分享軟件(需要透過WiFi或數據)
或者Portal by Pushbullet(同一個WiFi)檔案分享軟件

師兄有興趣研究一下點樣用,我用咗都一段好長時間,覺得非常好用

回覆 3# weirdoxlee

至於你話可以幫手開關WiFi,屏幕亮度之類嘅嘢,我已經有一個叫做Smart Connect嘅軟件(by Sony),當我返屋企,我只需要用手機拍一拍NFC Tag,咁我就可以切換至我選定嘅模式

我最多咪就係得Google Drive,Google Maps,Whatsapp,少少遊戲

如果要我介紹的話,我 ...
chromechan 發表於 2017-1-1 22:12

Pushbullet 我之前都有用過 的確係一個好app,我大半年前用過,不過我多數用whatsapp又少人打俾我,自從whatsapp出左desktop版本我就delete左,呢類app始終有d食電

不過我係學生,如果用手機搵食,唔miss 得call/message,pushbullet應該必裝

至於你話可以幫手開關WiFi,屏幕亮度之類嘅嘢,我已經有一個叫做Smart Connect嘅軟件(b ...
chromechan 發表於 2017-1-1 22:17

Ching可以試下玩tasker/automateit,比nfc tag類app玩多好多野
e.g:日歷行程如果set左busy會自動轉靜音,夜晚11:00後如果關左燈就自動將光度set到0,開youtube就開auto rotate,插耳機開spotify..

回覆 6# weirdoxlee

我都keep住用,因為可以直接share原圖,Forum又用得

回覆 7# weirdoxlee

tasker玩過,冇興趣繼續玩落去

因為我依家Android+iOS

寫得最垃圾嘅apps,全部放晒喺iOS(例如Facebook)

而Android就係日常Whatsapp,上網