[操作疑難] Whatsapp (接收圖片)

Whatsapp 版本:2.17.107
Android 版本 6.0.1
網絡:4G

問題:每當朋友傳送圖片給我時,都要手動下載(如下圖)。但試過其他手機都會自行下載圖片,無此問題。
請問大家是否有方法解決這問題?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Whatsapp 版本:2.17.107
Android 版本 6.0.1
網絡:4G

問題:每當朋友傳送圖片給我時,都要手動下載(如下 ...
post 發表於 2017-3-23 19:35

Whatsapp 設定內 可設定自動下載或手動下載

並有 WIFI 先自動下載 或 任何網絡都可下載

https://www.whatsapp.com/faq/zh_tw/android/23248698

https://www.whatsapp.com/faq/zh_tw/iphone/28041114

Whatsapp 設定內 可設定自動下載或手動下載

並有 WIFI 先自動下載 或 任何網絡都可下載
...
別問我是誰 發表於 2017-3-23 22:54

多謝詳細指教。

測試報告如下:

(手機數據) 已點選的媒體檔案仍然不會於使用手機數據時自動下載到手機。

(Wi-Fi連接) 已點選的媒體檔案於使用Wi-Fi連接時自動下載到手機。

多謝詳細指教。

測試報告如下:

(手機數據) 已點選的媒體檔案仍然不會於使用手機數據時自 ...
post 發表於 2017-3-24 07:47

你係咪漫遊緊呀? 一卡兩號在大陸時, 都係算漫遊的.

你係咪漫遊緊呀? 一卡兩號在大陸時, 都係算漫遊的.
IanW 發表於 2017-3-24 11:54

多謝回覆。
非漫遊緊,用緊本地數據。

我都有你呢個問題,此現象已存在多年,暫冇解決方法

我都有你呢個問題,此現象已存在多年,暫冇解決方法
鴨仔 發表於 2017-3-25 00:21

多謝回覆。
請問題發生期間,有無試過換網絡供應商?

多謝回覆。  
請問題發生期間,有無試過換網絡供應商?
post 發表於 2017-3-25 10:09

冇

你朋友o係唔o係你通訊錄到?
陌生人號碼o既相片係唔會直接下載

鴨仔 發表於 2017-3-25 21:01

你朋友o係唔o係你通訊錄到?
陌生人號碼o既相片係唔會直接下載
Destroyer 發表於 2017-3-25 22:40

多謝回覆。

朋友的名字/電話均被成功儲存到手機/SIM卡的通訊錄。
例如:陳X文/+8529XXXXXXX