小米 5 MIUI 8.2.1.0 Google Play 長期 waiting for WLAN

有冇其他人中咗招?  唉。。。
http://en.miui.com/thread-556173-1-1.html

我用global. beta. rom
自升級 7.3.30 後就出事

其實可以去應用程式度,
解除 Google play store 更新

再開翻 google play 就可以正常翻

但過一排 Google play store
會自動强制更新,相關問題會再次出現

暫時都是uninstall update for play store

等fixes in next version

暫時都是uninstall update for play store

等fixes in next version
ckleea 發表於 2017-4-6 09:33

係咪即係 unstall Google Play Store, 再 install 一個舊 D 既 version?
因為我係 Settings -> Installed apps -> Google Play Store 入面只有四粒 buttons:
1. Clear data
2. Clear cache
3. Force stop
4. Uninstall

我用global. beta. rom
自升級 7.3.30 後就出事

其實可以去應用程式度,
解除 Google play store 更新

再 ...
stevemak 發表於 2017-4-6 07:45

小米咁搞法, 叫人仲點敢用佢

其實唔止久米,其他機都有可能遇上
試過毛肚Z上7.0後有一段時間出現;天机7上7.1.1,用耐咗又有呢個問題,仲要即使接上WiFi都冇反應

回覆 4# tomming Global ROM 至有得解除安裝 Update

你係用緊大陸 ROM?

p.s. 自己經驗,如果㩒『全部更新』就可以正常更新到 d app
但係裝新 app 就唔得

其實唔止久米,其他機都有可能遇上
試過毛肚Z上7.0後有一段時間出現;天机7上7.1.1,用耐咗又有呢個問題, ...
cpk 發表於 2017-4-6 11:13

全部國產 (毛肚=靚佬)

回覆  tomming Global ROM 至有得解除安裝 Update

你係用緊大陸 ROM?

p.s. 自己經驗,如果㩒『全部更新 ...
doraemonalex 發表於 2017-4-6 11:39

係大陸 ROM...  唔想 unlock bootloader flash ROM
我係全部更新都唔得
而家變咗一部裝唔到亦更新唔到 apps 既機...

試埋 set wifi 自動更新然後 reboot 等一晚?
見台灣嗰邊有人咁做 ok