清潔樂器

雙蕡管, d制用銀造既, 有d污糟野係上面(啡/黑色一dark dark)
可以用咩抹 (銅水?)但係支管係木造的, 會唔會好傷 仲有d花(一條條咁), 可唔可以抹番走

仲有d一點點突出黎, 用砂紙省得唔得

黑白色明顯d

仲有, 本身支野d制係令同反光的, 可唔可以還原

They are oxided and the plating is being peel off.  I think you cannot fix it by yourself.:funk:

原帖由 WLau 於 7-3-2009 03:51 PM 發表
They are oxided and the plating is being peel off.  I think you cannot fix it by yourself.:funk:

真既Sliver 無咁易同氧做 reaction

原帖由 lamtszhin0528 於 2009-3-7 16:02 發表

真既Sliver 無咁易同氧做 reaction

銀 實際會氧化的 銀器用耐左都會變黑

用銅膏會合適D

如果5想用專用銀膏
可以試下用牙刷同牙膏+棉質布
木制部份我用pledge
支野都好舊下小心d刷:funk:

原帖由 foma 於 2009-3-7 16:21 發表
如果5想用專用銀膏
可以試下用牙刷同牙膏+棉質布
木制部份我用pledge
支野都好舊下小心d刷:funk:

邊度有幾買幾多錢一支一支夠唔夠成支樂器用

原帖由 MS-09_ 於 2009-3-7 16:28 發表

This is my warmest reminded that they are plating only.

原帖由 MS-09_ 於 2009-3-7 16:28 發表

You can try supermarket like Park'nShop and Wellcome, silverware cleanser is very common. You should be able to find it in household cleaner section.

原帖由 MS-09_ 於 2009-3-7 04:28 PM 發表

TomXXX
TsangXXX