爆cap, help!

想請指師兄, 圖一同二爆左.

1.上圖: 16v, 100uf(單位唔識), 係唔係用番同樣規格就換得? 用更大電壓更大電容, 例如36V, 200uf得唔得?

2. 下圖: 6.3v, 其他唔識(FZ69? 1500?), 請指教!

3. 電容係唔係用大的就好的架? 如規格相同, 上圖跟下圖電容可否共用? 有無一的規則要遵守?

感激大大!

找下大教宗幫你手啦. 買cap返去自己diy換左又一條好漢.

1. 用番同樣規格就得
2. 6.3v, 1500uF
3. 唔係大就好的

原帖由 Method 於 2009-8-26 02:22 PM 發表
1. 用番同樣規格就得
2. 6.3v, 1500uF
3. 唔係大就好的

感激! 好利害呀你.

原帖由 bluesheet 於 2009-8-26 14:10 發表
找下大教宗幫你手啦. 買cap返去自己diy換左又一條好漢.

大教宗幫到手, 無懷疑 ...
但係 '買cap返去自己diy換左又一條好漢'?
我就唔得啦, 有C Hing可以幫忙嗎?
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1323394

2. Sacon 6.3v, 1500uF
最好用好 D 既 cap , 例如 rubycon , ncc ,....

仲有一問題, 電壓同電容都一樣. 但大粒的同細粒的有咩分別? 大粒的容量大的? 但標示電壓同容量一樣哦! 可否共用? THX.

原帖由 laurence 於 2009-8-26 16:42 發表
仲有一問題, 電壓同電容都一樣. 但大粒的同細粒的有咩分別? 大粒的容量大的? 但標示電壓同容量一樣哦! 可否共用? THX.

電壓同容量一樣, 大粒同細粒的分別可能只係size的不同, 亦可以因為材質和耐熱程度不同而做成.
材質,電壓同容量一樣的話是可以共用的.

NCC 都爆
用左幾耐?

上圖係NCC-EKMG160ELL101ME11D