見大家黑化得咁開心,等我又玩下先

早排換左隻690,隻coolermaster t05好似好悶咁
用左幾年,都搞到佢周身傷,見今日得閒,
一於同佢番新下先
同佢洗下白白,之得上新裝啦
我全以成本作考慮,油呢

紅色那支,係上次用起隻690留低
今次買了109同109a
開始只係用了支109,就可以噴哂全架機
但發覺

裏面無乜問題,但外款就一d光一d暗
可能我省得佢唔夠好有關
咁無計,只好再買支109a黑一黑佢

109a我只係用起噴個外表,所以只係用左好少
而d扣呢,我就噴紅佢

完成上色
是次使用﹕ $27*2=54+$2沙紙

雖然我都係新手,但都有少少技巧與噴油新手分享 (呢d我都係問五金鋪老細呀)
其實噴油距離都好重要
大概距離10cm就足夠,噴時向上或向下來來回回不停地掃幾次,
不要停下一點,唔係就流眼淚啦
好的話,做一至兩之就得,基本上一支油都足夠用一個中型機箱

我乜野工具都無買,只用螺絲批一支
所以我呢d都可算得上低成本製作吧

重有一點,我都係邊學邊做,就係可以的話,等乾左,同個case洗一洗白白
我發覺乾左後會有d黑粉起個面度,唔係咁乾淨

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多謝分享...
我遲d都黑化下舊機箱

原帖由 chaser 於 2009-8-27 15:37 發表
早排換左隻690,隻coolermaster t05好似好悶咁
用左幾年,都搞到佢周身傷,見今日得閒,
一於同佢番新下先
同佢洗下白白,之得上新裝啦
我全以成本作考慮,油呢
紅色那支,係上次用起隻690留低
今次買了109同109a
開始只係 ...

係呀... 千祈唔係停係度噴呀.... 唔係就要用沙紙省走佢再噴過架啦

我想知  109同109A有什麼分別????

原帖由 jouathen 於 2009-8-27 16:36 發表
我想知  109同109A有什麼分別????

相信係"令"黑 同啞黑既分別....

原帖由 bluesky 於 2009-8-27 17:06 發表

相信係"令"黑 同啞黑既分別....

你睇睇圖一,
109a black flat
109 black

109a上左唔反光
109,上得好的話,會有piano black既效果,當然係好先得,我就唔得啦

其實呢d油,一般五金鋪都有得賣,叫老細攞色版俾你揀個岩心水既色就得啦
一般都係廿零三十蚊

岩岩洗完白白圖

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 chaser 於 27-8-2009 07:01 PM 發表
岩岩洗完白白圖

乜黑化完要洗機箱架咩?

原帖由 ckr0322 於 2009-8-27 19:08 發表

乜黑化完要洗機箱架咩?

重有一點,我都係邊學邊做,就係可以的話,等乾左,同個case洗一洗白白
我發覺乾左後會有d黑粉起個面度,唔係咁乾淨,你可以唔洗既
但我唔係咁鐘意有黑粉粘滿成個箱,乾淨d嘛

紅配黑 感覺唔會幾好